Rasprava u Njemačkoj: Tko treba platiti odštete osobama koje su seksualno zlostavljane?

U Njemačkoj je ovih dana u tijeku rasprava o tome tko bi trebao platiti odštetu osobama koje su seksualno zlostavljane od strane nekih pripadnika katoličkog klera. Inicijativa vjernika laika, objavljena 15. studenog 2019., poziva biskupe da prihvate vlastitu odgovornost, odnosno da novac za odštete žrtvama zlostavljanja odvajaju od osobnih plaća i mirovina

Prvi potpisnici inicijative – njih 19 – pozivaju i druge vjernike da potpišu pismo upućeno Njemačkoj biskupskoj konferenciji, koje su naslovili: Zlostavljanja: crkveno vodstvo mora preuzeti odgovornost. Ovo pismo vjernika laika je, zapravo, žalba na najavu biskupa Stephana Ackermanna, koji je 10. studenog izjavio da su svi članovi Crkve – kao solidarna zajednica – dužni preko crkvenog poreza (njem. Kirchensteuer) sufinancirati naknadu za žrtve zlostavljanja. Predsjednik Središnjeg odbora njemačkih katolika Thomas Sternberg upozorio je da to nikako ne bi trebalo biti tako. Vjernici u pismu ističu da se “izričito ne slažu sa stavom” biskupa Ackermanna, jer “vjernici laici nisu odgovorni za prijestupe crkvenih poglavara”, te da žrtve “napokon očekuju jasnu predanost crkvenog vodstva i preuzimanje vlastite odgovornosti”. 

Smatraju kako je dužnost crkvenog vodstva “osigurati da ljudi koji su bili izloženi seksualnom zlostavljanju od strane klera na odgovarajući način dobiju naknadu”, te da oni, istovremeno, kao vjernici “uskraćuju crkvenim poglavarima pravo da iskorištavaju crkvene porezne obveznike za financiranje takve naknade”, jer bi to bio “frontalni napad na legitimitet postojećeg crkvenog poreznog sustava”.

U pismu izražavaju očekivanje da će “crkveni čelnici konačno biti spremni javno se obvezati na vlastitu odgovornost”, što “uključuje simboličan doprinos”, koji bi se mogao sastojati u tome “da svi trenutni i novi njemački biskupi uplaćuju dio svoje plaće ili mirovine u kompenzacijski fond za žrtve zlostavljanja”. Nadalje, podvlače kako upravo “nedostaje spremnost crkvenog vodstva da prihvati odgovornost za vlastiti neuspjeh”, te kao primjer navode da se, primjerice, od političara u sličnim situacijama “čak i bez osobne krivice” traži “politička odgovornost i podnošenje ostavke”. 

U zadnjem dijelu pisma pišu kako je “primjetno da naše crkveno vodstvo ne prihvaća taj visoki etički standard” odgovornosti, te kako je upravo “sustav strukturalne neodgovornosti pogodovao zločinima klera”. Za kraj ističu da kao građani demokratske zemlje imaju pravo od državnih službenika tražiti odgovornost, dok u Crkvi još uvijek ne vide da se takvo pravo može ostvariti.

Prvi potpisnici bili su: Susanne Benarey , Franz Josef Bösing, Roswitha Cordes, Dr. Stephan Eisel, Ruth Guntram, Dr. Ulrich Guntram, Karin Mertens, Michael Mertes, Susanne Niedermeyr-Vogt, Elisabeth Pitsch, Barbara Rembser-Mertes, Gabriele van de Sand, Dr. Klemens van de Sand, Dr. Klaus Sandführ, Dr. Ute Sandführ, Dr. Martin Utsch, Dr. Anselm Verbeek, Margret Verbeek, Bernhard Vogt.

Ovomu valja nadodati da je i nadbiskup Bamberga Ludwig Schick izrazio osobnu neusuglašenost s prijedlogom biskupa Ackermanna: “Mišljenja sam da ne bismo trebali uključivati ​​crkveni porez. Naknada bi se trebala isplatiti iz drugih izvora” – rekao je Schick u subotu u Bambergu prije jesenskog sastanka Nacionalnog odbora katolika u Bavarskoj (kna; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.