Redovnice podnijele tužbu protiv proizvođača oružja

Poluautomatske puške AR-15 vrlo su popularne među privatnim vlasnicima oružja u SAD-u: ali sada je njihov poznati proizvođač Smith & Wesson suočen s protuvjetrom – od skupine redovnica

Poznati američki proizvođač oružja Smith & Wesson suočava se s do sada nepoznatim protivnikom: prema izvješćima lokalnih medija u utorak 5. prosinca, skupina žena iz različitih katoličkih redovničkih zajednica podnijela je tužbu protiv tvrtke. Žele prisiliti Smith & Wesson da prestane prodavati i reklamirati određene puške AR-15 u Sjedinjenim Američkim Državama. „Ovo oružje nema nikakvu drugu svrhu osim masovnih ubojstava“, stoji u tužbi podnesenoj državnom sudu u Nevadi. U prilogu podneska nalazi se fotografija jednog takvog oružja, koje je korišteno u pucnjavi u kinu u gradu Aurora 2012. godine. Tada je umrlo dvanaest ljudi.

Poluautomatske puške AR-15, koje u brojnim varijantama proizvodi nekoliko proizvođača, vrlo su popularne kod privatnih vlasnika oružja u SAD-u. Poluautomatski znači da se puška automatski puni sa svakim hicem – dok se spremnik ne isprazni. Ne postoje točne brojke o dosegu korištenja. Nacionalna udruga za oružje rekla je 2017. da je u domovima u SAD-u bilo približno 15 milijuna AR-15. Sad ih je vjerojatno znatno više. Prodaja oružja je porasla, posebno tijekom pandemije. Budući da su se puške AR-15 posljednjih godina više puta koristile u zločinima visokog profila, model je sve više padao na loš glas.

To je povezano s takozvanom izvedenom tužbom koju su podnijele redovnice, a koja je usmjerena protiv uprave Smith & Wesson. Središnja optužba je da su prodajom pušaka prihvatili značajne rizike odgovornosti za tvrtku. Osim toga, prekršen je niz propisa. Tužba je omogućena stjecanjem dionica Smith & Wessona. Pod određenim uvjetima, manjinski dioničari imaju pravo pozvati na odgovornost direktore društva za povrede dužnosti. Međutim, takve tužbe u pravilu imaju male izglede za uspjeh (kna; ika; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.