Rita iz Cascije

Katolički kalendar svetaca pun je blistavih legendi u kojima zanosne djevice odbijaju tvrdoglave kandidate za udaju i zbog toga trpe dramatičnu mučeničku smrt – stvarnost je obično bila drugačija.

Rita iz Cascie (1381.-1447.) željela se pridružiti sestrama augustinkama, ali njezini roditelji su prisilili tadašnju trinaestogodišnjakinju da se uda za Paola di Ferdinanda. Rita je patila od svog nasilnog muža sve do njegovog ubojstva od strane političkih protivnika 1401. godine.

Njena dva sina tada su se zaklela na krvnu osvetu za svog oca. Pobožna se Rita molila da radije poginu nego postanu ubojice. Zapravo, njezini su sinovi umrli nedugo nakon toga i Rita je ostala sama. Ušla je u augustinski samostan i vodila povučeni život stroge pokore. Tamo je doživjela mistična iskustva i navodno primila stigmu Kristove trnove krune, zbog čega je često prikazuju s ranom na čelu. Rita je umrla 22. svibnja 1447., a papa Leon XIII. proglasio ju je svetom 1900. godine. Spomendan joj je 22. svibnja (katholisch.de; fratellanza.net).

VIDEO

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.