Rupnikova pouzdanica Ivanka Hosta nakon vizitacije smijenjena s dužnosti

Nedavno se pojavio pokušaj Rimskog vikarijata da rehabilitira navodnog zlostavljača Marka Rupnika. Sada se pojavio dekret protiv redovnice Ivanke Hosta, osobe od povjerenja bivšeg isusovca, u kojoj se pretpostavlja da su optužbe protiv Rupnika točne.

Prema izvješću medija, poglavarica zajednice Loyola i osoba od povjerenja optuženog zlostavljača Marka Rupnika, Ivanka Hosta, podvrgnuta je crkvenom stegovnom dekretu zbog svog stila vođenja zajednice. Internetski magazin „Sete Margens“ objavio je u nedjelju izvatke iz dekreta koji je izdao rimski pomoćni biskup Daniele Libanori, a kojim se Hosti zabranjuje vođenje zajednice. Libanori je dobio nalog Vatikanskog dikasterija da vizitira zajednicu koju su osnovali Rupnik i Hosta u Sloveniji, a što se dogodio između listopada 2020. i srpnja 2022. Optužbe za zlostavljanje iznesene su protiv Rupnika također iz ove zajednice, a odnose se na navodna nedjela između sredine 1980-ih i 2018. godine. Tvrdi se da je Hosta znala za optužbe 1980-ih i 1990-ih, ali nije ništa poduzela.

U dekretu koji je objavio „Sete Margens“ za Hostu je utvrđen stil vodstva „štetan za dostojanstvo i prava svih vjernika koji čine zajednicu“. Posebice ima pritužbi na miješanje „forum internum“ i „forum externum“, tj. dušobrižništva i vođenja zajednice. Dekret nosi datum 21. lipnja. Osim opomene, protiv Hoste se donose tri mjere: zabrana preuzimanja ikakva vodstva i pastoralne odgovornosti u zajednici, njezino udaljenje iz rimske zajednice i zapovijed odlaska u portugalsku kuću u njezinoj zajednici, te mjesečna pokornička molitva, odnosno hodočašće u marijanska hodočasnička mjesta, gdje će se moliti „za žrtve ponašanja Marka Ivana Rupnika i za sve redovnice zajednice Loyola“ koje su stradale pod njezinim vodstvom. Hosta je bila generalna poglavarica zajednice Loyola od 1994. Još se čeka potvrda izvješća Dikasterija za redovnike ili Vikarijata u Rimu.

Prošli je tjedan Vikarijat, dio Rimske biskupije izvan Vatikana, objavio rezultate vizitacije Centra Aletti, Rupnikove rimske radionice i zajednice koja je izrađivala mozaike. Izvjesni vizitator Giacomo Incitti nije naišao na primjedbe i iznio je dvojbe oko Rupnikove privremene ekskomunikacije. Pogođene osobe izvješće o vizitaciji doživjele su kao pokušaj rehabilitacije bivšeg isusovca i zajednice koju je utemeljio (katholisch.de; setemargens.com; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.