Sarah i Comastri odlaze u mirovinu, u Rim dolazi kardinal fra Mauro Gambetti

Danas je papa Franjo prihvatio odreknuće od službe prefekta Kongregacije za bogoslužje i disciplinu sakramenata kardinala Roberta Saraha, objavio je u podne Tiskovni ured Svete Stolice.

Rimski biskup također je prihvatio odreknuće generalnog vikara Njegove Svetosti za Vatikan, nadsvećenika Papinske bazilike Svetog Petra u Vatikanu i predsjednika Fabrica di San Pietro kardinala Angela Comastrija (77) te na njegovo mjesto imenovao neokardinala fra Maura Gambettija (55), bivšeg generalnog kustoda samostana i Bazilike Svetog Franje u Asizu, gdje je svetac siromašnih i ukopan.

Umirovljeni Prefekt Kongregacije za bogoštovlje kardinal Robert Sarah (75) u svibnju prošle godine našao se u raspravi glede potpisa ispod apela konzervativaca predvođenih bivšim nuncijem Carlom M. Viganòom.

Zanimljivo je – kako je to prije četiri godine zamijetio i Mladen Pleše – da su u Hrvatsku u više navrata posljednjih godina pozivani upravo neki pripadnici kardinalskog zbora koji se suprotstavljaju otvorenoj Crkvi kakvu želi Papa Franjo. Tako su u Hrvatskoj – osim danas umirovljenog prefekta Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata kardinala Saraha – boravili i umirovljeni vatikanski prefekt Tajništva za ekonomiju kardinal George Pell, kardinal Raymond Leo Burke te također umirovljeni kardinal Gerhard Müller. “Što, dakako, nije slučajno. Njihovi dolasci svakako su posljedica uvjerenja da su Kaptolu i većini svećenika u Hrvatskoj bliska njihova konzervativna opredjeljenja i ideje. Kardinalu Mülleru u Zagrebu je svečano dodijeljen počasni doktorat Hrvatskoga katoličkog sveučilišta”, napisao je Pleše 2017. u analizi za Telegram. 

Fra Mauro Gambetti, O.F.M. Conv. (1965., Italija), kustod samostana Svetog Franje u Asizu, prvi je franjevac konventualac imenovan kardinalom od 1861. godine. Najprije je postao inženjer pa se 1998. godine pridružio fratrima konventualcima. Dolazi iz okolice Bologne, zaređen je za svećenika 2000., od 2013. godine Gambetti je čuvar samostana u Asizu, matičnog samostana reda, gdje je više puta ugostio Papu Franju a 2018. godine je, primjerice, Angeli Merkel dodijelio asišku Svjetiljku mira. Asiz je mjesto povijesnog susreta poglavara svjetskih religija 1986. godine. Također, nedavno je u asiškoj Bazilici, na grobu sv. Franje, današnji Rimski biskup Franjo potpisao svoju encikliku Fratelli tutti. (kna; telegram; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.