Schönborn novozaređenim svećenicima: ređenje vas ne pretvara u nadljude

U Bečkoj nadbiskupiji šest je novih svećenika. Tijekom ređenja, kardinal Christoph Schönborn zamolio ih je da ostanu na zemlji: Oni bi trebali obavljati svoju službu “poznajući svoje slabosti” – i ne gledati ni na koga s visoka.

Bečki kardinal Christoph Schönborn upozorio je nove svećenike u svojoj nadbiskupiji na oholost. “Ređenje vas ne pretvara u nadljude. Vi ostajete ljudi s poviješću, sa svim darovima, a također s pogreškama i slabostima”, rekao je bečki nadbiskup u subotu 18. lipnja u katedrali svetog Stjepana.

Schönborn je u svojoj propovijedi posebno istaknuo služiteljski karakter svećeništva. Šestorica novih svećenika trebaju obavljati svoju svećeničku službu za narod “poznavajući vlastite slabosti, ali i s povjerenjem u Krista”, svakodnevno moliti za svoju odanost Bogu te ni na koga ne gledati s visoka.

“Ne garantira vam se da ćete postati sveti”

Uz svećeničko ređenje dobivaju i crkvenu službu i ovlast, kazao je kardinal. No “to nije jamstvo da ćete postati sveti. Ali je veliki poticaj”. “Božja milost” njega je vodila kroz 51 godinu svećeničke službe, kazao je Schönborn ohrabrujući nove svećenike.

Bečki 77-godišnji kardinal, koji je i sam bio dijete izbjeglica iz Češke nakon Drugog svjetskog rata, zamolio je sve okupljene svećenike u katedrali: “Pogledajmo takozvane jednostavne ljude, jednostavne osobe, obitelji, koji često teško žive svoju svakodnevicu. Molim vas da poštujete i cijenite obične ljude, bez obzira idu li u crkvu ili ne, žive li po našim pravilima ili ne. Poštujte ih. Ne gledajte nikoga s visoka!” (kna; vatican news; ika; fratellanza.net).

VIDEO

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.