Schönborn: Sinodalni put previše je usredotočen na pitanje službi

Sa stajališta bečkog kardinala Christopha Schönborna, teme Sinodalnog puta Crkve u Njemačkoj imaju podređenu ulogu za katolike u drugim zemljama svijeta. “Nisam vidio niti jedno gospodarsko pitanje na njemačkom Sinodalnom putu, niti jedno stvarno socijalno pitanje; ništa o pitanju izbjeglica, ništa o ekologiji…” kritizirao je bečki nadbiskup u intervjuu za ORF u utorak 28. lipnja.

“Što se tamo dogodilo? Fokus na pitanje službi, koje nije prihvaćeno na ovaj način u univerzalnoj Crkvi.” No, to bi ipak moglo doći, za što mora biti otvoren svjetski sinodalni proces. “Ali nemojmo blokirati jedni druge od samog početka – pitanje službi je na stolu, ali to nipošto nije jedino pitanje”, rekao je kardinal Schönborn.

Radoznao je vidjeti kako će se Sinodalni put odraziti na svjetski sinodalni proces. “Moglo bi se dogoditi, kao što se nadaju neki sinodalci u Njemačkoj, da će kroz njemački Sinodalni put doći do učinka privlačenja; da će se također pokazati privlačnim u drugim zemljama”, rekao je kardinal, koji kao član vatikanskog Sinodskog vijeća sudjeluje na svjetskoj Sinodi. Do sada, međutim, nije imao takav dojam, “jer se u mnogim dijelovima svijeta na goruće probleme gleda drugačije”. Iako je Vatikan pokazao ograničenja za Sinodalni put, ona nisu bila povezana sa sankcijama, “već su uvedena u otvorenoj raspravi”, rekao je Schönborn. “Koliko je netko spreman čuti te druge glasove i odgovoriti na njih na njemačkom Sinodalnom putu, ostaje za vidjeti.”

Schönborn: Sinodalnost nije uspjela ako…
S njegove točke gledišta, sinodalnost ne smije dovesti do toga da se Crkva bavi samo sobom. Schönborn je kritizirao Vijeće biskupskih konferencija CCEE jer nikada nije uspjelo postići zajednički stav europskih biskupa o pitanju migracija. Dakle, ako sinodalnost koju Franjo sada želi intenzivnije prakticirati ne vodi do jasnih riječi o velikim socijalnim problemima, onda nije uspjela.

Upitan o mogućim razočarenjima u globalnom sinodalnom procesu, kardinal je rekao: “Ako idemo tim putem sa sigurnošću da od samog početka da krajnjeg rezultata mora biti ono što sam zamislio, onda to može biti razočarenje, da,” rekao je Schönbörn. „Ako ovim putem idete može doći i do razočaranja, ali krenuti putem sinodalnosti znači krenuti putem koji se tiče razlučivanja: koji nam put pokazuje?“ Na kraju ipak treba donijeti odluke.

Na pitanje o velikom broju ljudi koji napuštaju Crkvu u Austriji, Schönborn je rekao: “Nećemo moći zaustaviti pad katolika nikakvim mjerama – čak ni nikakvim navodnim, prijeko potrebnim reformama”. U cijeloj Austriji broj katolika sigurno će pasti na 40 posto ili manje. Međutim, to je društveni razvoj i ne mora se primarno odnositi na činjenicu da je Crkva učinila mnoge pogreške. Pučka pobožnost više nije tako sveprisutna – “ali je i daleko od mrtve” (katholisch.de; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.