Novi detalji o Scorseseovom filmu o Isusu – snimanje počinje uskoro

Martin Scorsese jedan je od najvažnijih redatelja današnjice. Nakon posjeta Papi, Scorsese je najavio novi projekt: film o Isusu.

Redatelj Martin Scorsese otkrio je nove detalje o svom planiranom filmu o Isusu. Film će se temeljiti na knjizi „The Life of Jesus“ japanskog pisca Endō Shūsakua (1923.-1996.), otkrio je za „Los Angeles Times“. Shūsakuevo djelo je već bilo predložak za Scorseseov film „Silence“ o isusovačkim misionarima u Japanu u 16. stoljeću. Redateljski cilj je istražiti srž Kristovih učenja bez otvorenog prozelitizma. „Pokušavam pronaći novi način da religiju učinim pristupačnijom i uklonim negativne konotacije povezane s organiziranom religijom“, rekao je Scorsese.

Radnja novog filma prvenstveno bi se trebala odvijati u sadašnjosti i trajati oko 80 minuta. Scorsese je već završio scenarij, tako da snimanje može početi tijekom ove godine. Scorsese je prošle godine najavio film o Isusu bez davanja dodatnih detalja. „Odgovorio sam na Papin poziv umjetnicima na jedini način koji znam: osmišljavanjem i pisanjem scenarija za film o Isusu“, rekao je u svibnju na konferenciji „Globalna estetika katoličke imaginacije“ u Vatikanu.

Izvorni autor Endō Shūsaku bio je u svom djelu pod snažnim utjecajem svoje katoličke vjere. Svojim romanom „Isusov život“ (1973.) želio je pomoići svojim nekršćanskim sunarodnjacima da razumiju „Isusa iz perspektive religiozne psihologije mojih nekršćanskih sunarodnjaka“ i time pokazati da „Isus nije stran njihovim vjerskim senzibilitetima“, kazao je Shūsaku jednom prilikom.

Scorsese je katolik i razmišljao je o tome da postane svećenik kad je bio mlad. Religioznim se temama u više navrata posvetio tijekom svoje karijere, primjerice filmom „Posljednje Kristovo iskušenje“ iz 1988. prema romanu grčkog pisca Nikosa Kazantzakisa. Taj je film ponekad izazivao burne proteste, osobito među konzervativnim kršćanima, jer Isus ljudski sumnja u svoj poziv i izbjegava smrt na križu. Godine 2021. objavio je film o američkom isusovcu Jamesu Martinu koji podržava queer kršćane (katholisch.de; avvenire.it; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.