Sedevakantisti nisu katolici

Što je sedevakantizam i kakva je pozicija onih koji se smatraju sedevakantistima? Prema katoličkom nauku, papa je nasljednik svetog Petra i posjeduje autoritet koji dolazi od samog Krista kao vrhovnog pastira Crkve na zemlji. Sedevakantizam je pak pokret izdvojen iz katoličanstva koji tvrdi da u Katoličkoj Crkvi trenutno nema valjanog pape. Naziv „sedevakantizam“ dolazi od latinskog izraza sede vacante, što znači „stolica je prazna“, sugerirajući da papinska stolica trenutno nema zakonitog nasljednika svetog Petra.

Sedevakantistički pokret obično proizlazi iz nezadovoljstva ili neslaganja s papom ili pontifikatom. Neki sedevakantisti vjeruju da su posljednji pravi pape bili oni koji su služili prije Drugog vatikanskog koncila (1962.-1965.), dok drugi mogu odbaciti papu iz raznih razloga, kao što su optužbe za herezu ili nevaljanost izbora. Oni smatraju da su svi pape nakon toga bili nevaljani ili da su pali u herezu.

Sedevakantistički pokret nije jedinstven i može se razlikovati u svojim stavovima i praksama. Neki od njih kažu da prihvaćaju sakramente samo od svećenika koji također dijele njihova sedevakantistička uvjerenja, dok drugi odbacuju dogme ili liturgiju i praksu valjanog slavlja mise.

Valja napomenuti da Katolička Crkva ne priznaje sedevakantizam kao valjanu ili legitimnu poziciju katolika. Umjesto toga, Katolička Crkva priznaje pape koji su bili izabrani u skladu s apostolskim nasljedstvom i kanonskim zakonima Crkve. U Katoličkoj Crkvi, priznavanje valjano izabranog pape i poštivanje njegova autoriteta sastavni su dijelovi katoličkog identiteta i vjere, tako da sedevakantisti nisu katolici, već su u općoj praksi i vjerovanju u raskolu s Katoličkom Crkvom (jona; fratellanza.net).

VIDEO

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.