Šime Zupčić: Nadbiskup Uzinić ne trči medijima, a o nekim stvarima jedini otvoreno progovara

U ovotjednoj emisiji Jedan na jedan urednice i voditeljice Danijele Demarin Hasanović na Dubrovačkoj televiziji gostovao je teolog i komunikolog dr. sc. Šime Zupčić. Neke od tema bile su usko vezane uz Crkvu, točnije Dubrovačku biskupiju, a gost se prisjetio suradnje s bivšim biskupom, danas riječkim nadbiskupom Matom Uzinićem.

“Bilo je jako lijepo s njime surađivati, to nije čovjek koji nameće svoje mišljenje i jako je lijepo biti njegov suradnik, pogotovo jer dijelim njegovu viziju društva. Utoliko mi je bilo jednostavno s njime surađivati. Žao mi je što je otišao”, rekao je Zupčić te dodao kako je primijetio kako je Uzinić svoj rad uspješno nastavio u Rijeci.

Uzinić je prije odlaska u Rijeku katkad bio suočen s kritikama kako je ‘crveni’ i ‘lijevi’ biskup. Zupčić kaže kako se Uzinić suočio s nekim od najvećih problema u Crkvi. “Ako ukazivati na takve stvari znači biti lijevi i crveni, onda neka je takav. To ukazuje na problem u Crkvi. Ako je jedan čovjek kao što je Uzinić umjereno konzervativnih stavova otvoren prema drugome i drugačijem i zbog toga ga se proziva, onda Crkva ima ozbiljan problem.”

“Znatnim dijelom kritike dolaze i iz Crkve”, izravan je u emisiji bio Zupčić, a dodao je kako smo kao društvo još uvijek tradicionalni te da to govori o poteškoćama u Crkvi.

Na pitanje je li Uzinić o nekim stvarima govorio kako bi bio što prisutniji u medijima, gost je odlučno odgovorio kako to s riječkim nadbiskupom sasvim sigurno nije slučaj. “Razumijem da se stvorio dojam, ali on ne trči medijima. Njemu je pomalo čak neugodno i nelagodno to eksponiranje jer on ne želi biti medijski eksponiran jer ne trči medijima, ali o nekim stvarima otvoreno odgovara i nažalost kako je jedan od rijetkih, to bude medijski jako popraćeno”, istaknuo je Zupčić. Više u videoisječku ispod (dubrovackiportal.hr; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.