Sinodski hod: 96 posto irskih katolika za ređenja žena

Slušati Božji narod u svoj njegovoj raznolikosti: To je cilj prve faze svjetskog sinodskog procesa. Međutim, katolici u Irskoj iznenađujuće su jednoglasni po mnogim pitanjima o kojima se raspravlja i u Njemačkoj te drugim zemljama.

Velika većina prakticirajućih irskih katolika podržava ređenje žena za svećenice ili đakonice. To je informacija o analizi izvješća iz 26 irskih (nad)biskupija, koju je objavio Irish Times u petak 17. lipnja. Prema izješću, 96 posto ispitanih u svjetskom sinodskom procesu podržalo je ređenje žena. 85 posto je izrazilo zabrinutost zbog isključenja LGBTIQ osoba u Crkvi te stava i jezika Crkve prema njima. Gotovo 70 posto željelo bi više sudjelovanja laika u crkvenom donošenju odluka.

Načelno se većina izjasnila i za mogućnost oženjenih svećenika i veću ulogu razvedenih i ponovno vjenčanih ili samohranih roditelja u Crkvi. Uz to, prema izvješću, vjernici žele bolje pripremljene i kraće propovijedi te izostavljanje “krvožednih” starozavjetnih čitanja u liturgiji. Prema Irish Timesu, deseci tisuća vjernika sudjelovali su u tom sinodskom procesu. Skupina od 160 osoba sastat će se u subotu kako bi razgovarali o biskupijskom sažetku i kako bi pripremili dokument za Irsku biskupsku konferenciju.

U pripremi za svjetsku biskupsku sinodu 2023. na temu sinodalnosti, Papa je pozvao cijelu Crkvu da sudjeluje u svjetskom sinodskom procesu. Papa Franjo je prošlog listopada započeo prvu, biskupijsku fazu procesa i pozvao sve vjernike da sudjeluju u anketama i akcijama. U intervjuu za Katholisch.de, dotajnica Biskupske sinode, sestra Nathalie Becquart, naglasila je: “Papa Franjo je uvijek iznova govorio, a kardinal Mario Grech i ja uvijek smo to ponavljali: Ovo je najvažnija faza sinode jer se radi o slušanju Božjeg naroda – u svoj njegovoj raznolikosti.” Pojedinačne biskupske konferencije moraju poslati svoje sažetke na deset stranica u Rim do sredine kolovoza.

Izvještaji o migracijama i iseljeništvu potvrđuju da se većina osoba koje posljednjih 10-ak godina napuštaju Hrvatsku i BiH seli upravo u Irsku i Njemačku (katholisch.de; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.