Splitska zračna luka dobila novo ime – Sveti Jeronim

Splitska zračna luka nosi novo ime: Zračna luka Sveti Jeronim, po zaštitniku Splitsko-dalmatinske županije, odlučeno je na Skupštini Zračne luke Split održanoj 8. prosinca u Zagrebu. Inicijativu za promjenom imena pokrenuo je župan Blaženko Boban, koji je rekao kako je sretan i ponosan zbog odluke, objavljeno je na stranici županije.

„Naša inicijativa je urodila plodom i moram zahvatiti akademskoj zajednici, svim crkvenim velikodostojnicima, akademicima i svim ljudima s područja kulture iz Splita i naše županije što su nam bili potpora i podrška. Sveti Jeronim sletio je u našu zračnu luku“, kazao je župan.

Brojne osobe iz vjerskog, kulturnog i društvenog života te akademske zajednice svojim su potpisom podržali inicijativu o preimenovanju splitske zračne luke u Zračnu luku Sveti Jeronim.

Jeronim nije bio Hrvat, ali se u toj zemlji na njega pozivaju zbog teritorija na kojem je rođen. Tako se, primjerice, u Rimu nekadašnji ilirski svećenički zavod naziva Papinski hrvatski zavod Sv. Jeronima.

„Smiluj mi se, Gospodine, jer sam Dalmatinac“, rečenica je koja se pripisuje Jeronimu (347.-420.), koji je navodno znao za svoj nagao temperament. Potjecao je iz imućne kršćanske obitelji, a rođen je u Stridonu, na granici rimskih provincija Dalmacije i Panonije. Njegovi su roditelji Jeronimu omogućili izvrsno obrazovanje u Rimu.

Kad je potom otišao u Trier, tamo je upoznao galski monaški život. Asketski način života toliko se dojmio Jeronima da se krstio i poželio tako živjeti. Preselio se u Antiohiju (danas Antakya u Turskoj), gdje mu je prijatelj stavio svoje imanje na raspolaganje. Tu je Jeronim naučio grčki i hebrejski te radio kao prevoditelj. Zbog njegovih rijetkih jezičnih sposobnosti, rimski biskup Damaz ga je 382. stavio u svoju službu. Međutim, dvije godine kasnije Jeronim je morao pobjeći iz Rima. Razlog: oko radikalnog asketa okupila se skupina žena istomišljenica iz više klase. Kad se jedna od tih žena doslovno izgladnila do smrti, Jeronim je bio okrivljen za njenu muku i smrt. Slučaj je postao skandal.

Nakon putovanja kroz Egipat, Jeronim se nastanio u Betlehemu (danas Palestinsko područje) zajedno s bogatom udovicom Paulom i njezinom kćeri Eustohijom. Zajedno su osnivali monaške i samostanske zajednice. Jeronim je na kritike njegova asketizma odgovarao ponekad žestokim polemikama. Njegovo životno djelo, revizija latinskog biblijskog teksta na temelju izvornih tekstova, i danas se koristi u prijevodima Biblije kao „Vulgata“ (fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.