Starokatolici u Austriji prvi put izabrali ženu za biskupsku službu

Kao što je ova zajednica proteklog vikenda objavila na Twitteru, na izvanrednom zasjedanju Sinode na čelo oko devet tisuća članova ove Crkve imenovana je svećenica i psihoterapeutkinja Maria Kubin. Ova 58-godišnjakinja nasljeđuje Heinza Lederleitnera (65), koji je od 2016. služio kao biskup Starokatoličke Crkve u Austriji, izvijestila je 24. travnja KNA.

Starokatolička Crkva nastala je krajem 19. stoljeća odvajanjem od Katoličke Crkve. Korak je učinjen u znak protesta protiv važnih odluka Prvog vatikanskog koncila (1869.-1870.). Tamo je proglašena papina nepogrešivost u pitanjima vjere i morala. Osim toga taj Koncil je utvrdio vrhovnu vlast pape u Crkvi.

Starokatolici su se željeli odvojiti od ove dogme, koju su smatrali raskidom sa starim tradicijama vjere. Starokatoličke Crkve ujedinjene su u Utrechtskoj uniji, utemeljenoj 1889. godine. Ovaj savez trenutno uključuje sedam Crkava iz zapadne i srednje Europe s oko 65 tisuća članova.

Starokatolika ima i u Hrvatskoj, iako su gotovo uništeni u vrijeme zločinačkog ustaškog režima Ante Pavelića. Danas postoje župe u Šaptinovcima, Dubravama Donjim (Bosna i Hercegovina) i u Zagrebu. Starokatolička Crkva u Hrvatskoj pod jurisdikcijom je delegata Međunarodne biskupske konferencije. To je redovito do sada bio austrijski starokatolički biskup. Prema njihovoj mrežnoj stranici (vidi ovdje), njihov dosadašnji biskup bio je biskup Starokatoličke Crkve u Austriji Heinz Lederleitner, što bi trebalo značiti da je Maria Kubin njegova nasljednica, no starokatolici u Hrvatskoj tek trebaju prihvatiti ili pak odbiti da imaju prvi put biskupicu na čelu svoje Crkve.

Maria Kubin

U Njemačkoj ima oko 16 tisuća starokatolika, raspoređenih u oko 60 župa. Za njih je odgovorna „Katolička biskupija starokatolika u Njemačkoj“ sa sjedištem u Bonnu. Biskupa bira crkveni sabor, Sinoda. Za razliku od rimske Katoličke Crkve, svećenici nisu obvezni živjeti celibat, stoga katkad katolički svećenici koji se ožene a žele nastaviti svećeničku službu istu odluče nastaviti u Starokatoličkoj Crkvi. Od 1994. u Njemačkoj su u Starokatoličkoj Crkvi i žene primljene u svećeništvo. Već 20-ak godina i austrijski starokatolici zaređuju žene za svećenice (kna: fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.