Kardinal Stephen Brislin: Izjava o blagoslovima je pastoralno pitanje

Katolički svećenici sada mogu blagoslivljati i homoseksualne parove. Ovo otvaranje Vatikana izazvalo je određene kritike, posebice u Africi. Ali iz Južne Afrike dolaze i drugi glasovi, izvijestio je 1. veljače Vatican News.

Pojedini afrički biskupi otvoreni su za blagoslov homoseksualnih parova. Južnoafrička biskupska konferencija je tijekom svojeg nedavnog općeg zasjedanja govorila o vatikanskoj deklaraciji o blagoslovima „Fiducia supplicans“, koja katoličkim svećenicima prvi put omogućuje davanje takvih blagoslova.

Deklaracija bi se trebala provoditi u Južnoj Africi „na razborit način“, navodi se u priopćenju biskupske konferencije objavljenom u srijedu. Kardinal Stephen Brislin rekao je novinarima da je u Africi na pojedinom mjesnom biskupu kako će taj dokument primijeniti u svojoj biskupiji. „To je prilično jasno jer je to pastoralno, a ne doktrinarno pitanje“, objasnio je Brislin. Ovo stajalište nije kritika biskupa u drugim zemljama. Svakom se valja ponašati prema vlastitoj mjesnoj situaciji.

Simpozij biskupskih konferencije Afrike i Madagaskara (SECAM) objavio je 11. siječnja negativnu izjavu. Vatikanska deklaracija izazvala je reakcije na afričkom kontinentu, napisao je predsjednik SECAM-a kardinal Ambongo Besungu (Kinshasa) nakon istraživanja svih afričkih biskupskih konferencija. Blagoslovi homoseksualnih parova ne mogu se provoditi na kontinentu jer bi bili u suprotnosti s kulturnim običajima, a sama je homoseksualnost još uvijek ilegalna, rečeno je.

Nekoliko dana kasnije, Biskupska konferencija Sjeverne Afrike (CERNA), koju su gotovo u cijelosti činili Europljani, odstupila je od tog stajališta i predložila da o temi blagoslova treba radije ponovno razgovarati na razini opće Crkve. „Fiducia supplicans“ osnažuje sliku milosrdnog Boga bez odobravanja načina života istospolnih parova (vatican news; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.