Sudionik Sinode Luca Casarini: Ponovno sam otkrio vjeru kroz rad s migrantima

Luca Casarini je nekoć bio radikal, a već pet godina aktivno se bavi radom s osobama izbjeglicama. Papa Franjo pozvao ga je na svjetsku Sinodu. Kaže da je preko Pape ponovno pronašao pristup Crkvi.

Luca Casarini, sudionik svjetske Sinode o sinodalnosti u Vatikanu kojeg je imenovao Papa, ponovno je otkrio kršćansku vjeru kroz svoj rad s migrantima. U mladosti se distancirao od Crkve, ali je svojim društvenim angažmanom ponovno uspostavio kontakt sa svećenicima, rekao je spasilac s mora i bivši ljevičarski radikal u intervjuu za talijanski list Avvenire u srijedu 5. listopada. Kroz rad s izbjeglicama i prijateljstvo s papom Franjom ponovno je pronašao “pristup otvorenoj Crkvi”.

Casarini već pet godina radi za talijansku nevladinu organizaciju “Mediterranea Saving Humans” čija je misija spašavanje izbjeglica u nevolji na Mediteranu. Prema izvješćima talijanskih medija, bio je aktivan na skvoterskoj sceni 1990-ih te je bio uključen u nasilne demonstracije kao vođa antiglobalističkog pokreta “Tute Bianche”.

Papinu odluku da ga imenuje za sudionika sinode Casarini vidi kao “veliki dar”. Ali sebe vidi samo kao marginalnu figuru u crkvenom kontekstu, rekao je 56-godišnji Talijan. Unatoč tome, aktivist svoje sudjelovanje na svjetskoj Sinodi vidi kao službu: “Želim biti glas onih koji prelaze Mediteran i koje vlasti, vlade i javno mnijenje smatraju neprijateljima samo zato što su rođeni na drugom dijelu svijeta”, rekao je Casarini.

Papa Franjo je u srpnju stavio Casarinija na popis “posebnih delegata” koji će sudjelovati na svjetskoj sinodi u Vatikanu s pravom riječi, ali bez prava glasa. Više od 450 sudionika Sinode započelo je s radom u srijedu. Crkveno okupljanje dio je globalnog sinodalnog procesa koji je Franjo pokrenuo 2021. godine. Sinoda se sastaje do kraja listopada te se na drugi sastanak okuplja ponovno u Vatikanu sljedeće godine (avvenire.it; katholisch.de; fratellanza.net).

VIDEO

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.