Susret bratstva, priča dviju ‘ex neprijateljica’ iz Bosne stiže na Trg sv. Petra

Envera i Gala upoznale su se u mjestu Rondine Cittadella della Pace, gdje je trenutno u tijeku YouTopic Fest, međunarodni festival o sukobima. Jedna muslimanka Bošnjakinja, druga iz mješovite pravoslavno-muslimanske obitelji, zahvaljujući dijalogu postale su prijateljice i svoje će iskustvo ispričati u subotu 10. lipnja na Svjetskom susretu o ljudskom bratstvu na Trgu sv. Petra, izvještava Vatican News.

„Oduševljene smo što u Vatikanu možemo ispričati našu priču o prijateljstvu, rođenom nakon dugih razgovora, ali uvijek gledajući se u oči kao osobe.“ Tako se Envera i Gala predstavljaju u mobilnom studiju Vatican Newsa, smještenom u mjestu Rondine Cittadella della Pace, gdje do nedjelje 11. lipnja traje YouTopic Fest. One ne kriju da je to rezultat dugog puta. Tipično za toskansko selo, gdje mlade osobe iz konfliktnih i post-konfliktnih zemalja – „ex neprijatelji“, kako se danas definiraju – sjede za istim stolom, uče, daju prostora za raspravu kako bi se sukobi stvarno riješili. U subotu 10. lipnja obje će biti na Trgu svetog Petra kako bi ispričale svoju priču i model Rondine na Svjetskom susretu o ljudskom bratstvu #notalone, koji organizira vatikanska Zaklada Fratelli tutti u suradnji s Bazilikom svetog Petra, Dikasterijem za cjeloviti ljudski razvoj i Dikasterij za komunikacije.

Gala je prvi put srela Enveru u toskanskom selu. Oboje su iz Bosne, potonja je Bošnjakinja i muslimanka, dok Gala pripada mješovitoj muslimansko-pravoslavnoj obitelji. Mlade koji stižu u Rondine na stanici Arezzo dočekuju kolege koje s njima „u sukobu“. „Taj dan je Gala neočekivano kasnila na kolodvor, pa sam mislila da me stvarno ne može vidjeti“, sa smiješkom prepričava Envera. „Nas dvije smo se diskutirale, uvijek iznova, ali danas se rodilo pravo prijateljstvo s mojom ‘bivšom neprijateljicom’ i već mjesec dana živimo pod istim krovom“, dodaje. „Ovo je ljepota Rondinea, ako se uspiješ malo otvoriti, stvarno ćeš moći drugim očima vidjeti osobe koje si prije smatrao dalekima.“

Rane su još otvorene

Povijesni scenarij je onaj rata na Balkanu, podjele su poznate, a rane još nisu do kraja zacijelile. „Dolazimo iz različitih područja Bosne, učile smo u različitim školama, naši obrazovni sustavi su također bili različiti i upoznavale smo narativ povijesti koji nije isti. Kad nedostaje prilika za usporedbu – kaže Envera – teško je približiti se. Tu je i strah od drugoga, sud onih koji te opominju da se ne približavaš neprijatelju“. Zatim dolazi iskustvo u Rondineu. „Ovdje je dovoljno slobodno govoriti, slušati, da bi se prevladao sukob“. Bez poricanja, nego se suočavati s tim. „Podjele su često rezultat navika, ‘tako se oduvijek radilo’, ali također moramo razumjeti emocionalne sukobe i sukobe okoline te misliti da bi bez promjene nečega sve moglo funkcionirati bila bi ozbiljna pogreška. Zahvalni smo Papi na važnosti koju daje nama mladima“, dodaje Gala.

Priča o bratstvu

„Biti na Trgu svetog Petra je čudesna prilika, donijet ćemo svoju poruku kao mlade osobe iz Rondinea i lideri mira. Želimo pokazati svijetu kako se bratstvo ovdje ostvaruje konkretno, našim koracima, a ne samo riječima. Za nas jako važno – podvlači Gala – da ova poruka pređe granice našeg mjesta. Zajedno je to jedini mogući način i sa svojom ‘bivšim neprijateljicom’ Enverom ćemo je ispričati u Vatikanu“. Ona i Envera dijele potrebu da doprinesu „izgradnji mostova, ne samo između nas mladih, nego i s drugim generacijama“.

Ponovno izgraditi budućnost

Za razliku od Envere koja nastavlja studij, Gala je bivša studentica Rondinea, danas je predsjednica globalne mreže od preko 300 bivših studenata mjesta Rondine Cittadella della Pace, koja uključuje preko 30 zemalja svijeta. „Osobe s to koje se žele aktivno uključiti, obnoviti svoje gradove, budućnost generacije, proširiti utjecaj Rondinea, donijeti konkretnu poruku bratstva i podrške“, objašnjava. Ono što pokreće ove mlade osobe je čvrsta volja da mijenjaju društvo, bez straha. „Treba – ističe – krenuti od vlastite boli, od osobne nelagode. Kad to ne prolazi, ostaje unutra makar si daleko od kuće, osjećaš potrebu to prevladati i za to trebaš biti s drugima, uzajamnu podršku. Ovdje u Rondineu ste zajedno, razvezuju se obiteljski čvorovi, čvorovi zemalja, religija. Tako se rađa i ponovno nastaje volja koja je osnova promjene, stajanje u boli nije ispravan način, ni za sebe ni za druge“ (vatican news; kta; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.