Susret u dijalogu. Kada je ljudsko dostojanstvo povrijeđeno?

Siromaštvo, rat i muke migranata, trgovanje ljudima, seksualno zlostavljanje, nasilje nad ženama, pobačaj i eutanazija, samo su neke od situacije u kojima je ozbiljno povrijeđeno ljudsko dostojanstvo. Na to upozorava nedavno objavljena Deklaracija Dignitas infinita koju je po nalogu pape Franje objavio Dikasterij za nauk vjere.

O ljudskome dostojanstvu i situacijama kada je ono najčešće povrijeđeno i ugroženo u emisiji Susret u dijalogu govorili su dr. sc. Ante Bekavac s katedre moralne teologije Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i teologinja Ana Marčinko, voditeljica Ureda za Hrvatsku Isusovačke službe za izbjeglice.

Sve ustanove društvenog života, uključujući i Katoličku crkvu trebaju promicati dobro ljudske osobe, govori profesor s katedre moralne teologije KBF-a Sveučilišta u Zagrebu dr.sc. Ante Bekavac. Međutim, koliko se dostojanstvo čovjeka promiče, kaže da se radi o puževim korakom, da smo još daleko od svijeta kako ga vidi papa Franjo u enciklici Fratelli tutti, otvorenog svijeta u kojem ljudska osoba ima središnje mjesto sa svojim neotuđivim pravima i slobodama, slobodom savjesti i dostojanstvom. Naglasio je da svi još trebamo na tome raditi, osobito u obrazovnim programima koji će imati naglasak na zaštiti ljudskoga dostojanstva.

Papa Franjo, rekao je, pokazuje smjer koji je duboko evanđeoski jer dostojanstvo ljudske osobe nadilazi i kultne i kulturne razlike. Bekavac je naglasio da svaka osoba ima pravo na dostojanstven život, pa i migrant, bez obzira od kuda je došao. Naglasio je da su oni prve žrtve ratova, nasilja, mržnje, siromaštva. Komentirao je i neke kritike na račun Deklaracije, da ona ne priznaje pravo državama da kontroliraju svoje granice i da se relativizira razlika između migranata i izbjeglica. Bekavac je odbacio te kritike i smatra ih neopravdanim. Pojasnio je da Crkva u ovom dokumentu gleda ljudsku osobu svjesna situacije u kojoj se nalazi suvremeni svijet.

Na pitanje jesu li molitve pred bolnicama ili na trgovima dobar način zauzimanja za ljudsko dostojanstvo, dr. Bekavac odgovara pitanjem: Može li Crkva čuti, možemo li mi čuti što žene kažu same o sebi, a da im ne namećemo neku paradigmu i da im mi ne dajemo gotove odgovore na pitanje – tko su one?

Smatra da je sinoda ta koja je otvorila neke teme i da smo počeli slušati jedni druge.

Deklaracija Dignitas infinita globalnim skandalom naziva nasilje nad ženama i ugrožavanje njihova dostojanstva, čak i u najrazvijenijim zemljama ženama se često ne priznaje isto dostojanstvo kao muškarcima. Teologinja Ana Marčinko kaže da su žene marginalizirana skupina još u mnogim pitanjima, a Crkva koja se uvijek zauzimala za marginalizirane kao da je u ovoj temi postala nerelevantna. 

Teologinja Marčinko komentirala je pristupe u zaštiti onih kojima je povrijeđeno ljudsko dostojanstvo. Kaže da se osobno ne bi angažirala u molitvama pred bolnicama ili na trgovima ne osporavajući pri tom njihove rezultate, osobito one koji se odnose na spašavanje nerođene djece. 

U kontekstu migracija s kojima se posljednjih godina suočavamo, voditeljica Ureda za Hrvatsku Isusovačke službe za izbjeglice teologinja Ana Marčinko upozorila je na zatvorenost zajednice kojoj i sama pripada prema čovjeku koji je drugi i drugačiji, što si je i sama osvijestila kad se zaposlila u Isusovačkoj službi za izbjeglice. Kao pastoralna djelatnica koja ima višegodišnje iskustvo rada u župi i biskupiji Marčinko je kazala da u kontroliranom okruženju gdje smo mi većina iskazujemo otvorenost, ali kad se nalazimo u nekakvom novom izazovnom trenutku nismo spremni do kraja nasljedovati evanđelje i stavljamo sebe ispred drugoga, ispred onoga što ispovijedamo. 

– Pali smo na testu kada gledamo TKO je onaj koji je bližnji, istaknula je teologinja Marčinko. 

Upozorila je da smo u našemu društvu, koje se deklarira kao većinsko katoličko, sve više „naoštreni“ prema onima koji dolaze. Kaže da je svjesna da postoje problemi kojima se treba razgovarati, ali jedan od izazova s kojim se moramo suočiti jest i činjenica da zaboravljamo u drugome vidjeti čovjeka. 

Crkva ima šansu poći svijetu ususret

Teolog Bekavac smatra da Crkva ima šansu u javnoj sferi pokazati neke nove, suvremene modele, pokazati da svijet u kojem živimo jest svijetu kojemu je Crkva na Koncilu pošla ususret, koja razumije radosti i nade, žalosti i tjeskobe toga svijeta, istovremeno Kristovih učenika i učenica, rekao je dr. Bekavac te upozorio da se  Crkva ne smije getoizirati već nuditi jednu potpuno drugačiju viziju života, naglašavajući riješi pape Franje koje je ponovio u nedjelju i u Veneciji; Crkva je bolnica u kojoj ima mjesta za sve, ona ne odbacuje i ne optužuje nego pomaže, liječi i ozdravlja. Bekavac smatra da upravo na takvom pristupu treba razvijati programe prema ljudima koji su nevolji.

Emisiju Susret u dijalogu urednice Blaženke Jančić o ljudskome dostojanstvu poslušajte u našoj SLUŠAONICI ili pogledajte na službenoj FACEBOOK STRANICI (radio.hrt.hr; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.