Suzana

Suzana Babilonska, poznatija kao „čedna Suzana“, lik je iz Starog zavjeta. Bila je žena Židova Joakima i živjela je u progonstvu u Babilonu.

Dvojica starih razvratnika, koji su bili cijenjeni suci, odlučili su u zasjedu dočekati vrlo lijepu, ali i izrazito pobožnu Suzanu u vrtu dok se kupala. Kad su sluškinje otišle, muškarci su napustili svoje skrovište i zahtijevali da im se mlada žena poda. Budući da je ona zahtjev ljutito odbila, na sudu su je njih dvojica iz osvete optužili za blud s jednim mladićem.

Suzana je više puta prosvjedovala da je nedužna, ali joj se nije vjerovalo, pogotovo jer su razvratnici lažno prisegli. Bila je u to vrijeme tek žena, dok su dvojica sudaca bili poštivani članovi društva. Suzana je osuđena na smrt zbog preljuba.

Ali mladi (prorok) Daniel uspio je postići nastavak postupka. Dvojicu „optužitelja“ ispitivao je odvojeno, upleo ih u kontradikcije i na kraju ih osudio za laž. Suzanina čast je vraćena, a dvojica muškaraca tada su osuđeni na smrt zbog krivokletstva.

Ovaj primjer želio je pokazati da istina na kraju ipak pobjeđuje. Ime Suzana vjerojatno je odabrano simbolično. Ono znači „kao ljiljan“. (Bijeli) ljiljan se smatrao simbolom nevinosti. Suzana je zaštitnica zvona, zvonoljevača i zvonara, a zaštitnica je i od lažnih optužbi. Njezin spomendan u katoličkom kalendaru je 19. prosinca (katholisch.de; fratellanza.net).

VIDEO

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.