Hrvatska. Svećenik koji je šakom udario redovnicu pušten iz zatvora pa tukao drugu ženu

Nekoliko dana nakon što je izašao iz zatvora u koji je poslan zbog fizičkog napada na redovnicu, svećenik Domagoj Kelava iz Sukošana istukao je drugu ženu, neslužbeno doznaje Index. Navodno se radi o ženi koja je svjedočila prvom napadu. Žena je završila u bolnici. Napad se dogodio 17. svibnja oko 00:10 sati.

“Nakon što je jučer, 17. svibnja 2022. godine zadarska policija zaprimila saznanja o narušavanju javnog reda i mira u Sukošanu, tijekom dana provedeno je kriminalističko istraživanje nad osumnjičenim 43–godišnjakom. Sumnjiči ga se da je jučer, oko 00.10 sati u Sukošanu u Ulici Hrvatskih branitelja prvo verbalno napao, a potom i fizički nasrnuo na 43-godišnjakinju. U Općoj bolnici Zadar oštećenoj je pružena liječnička pomoć te je utvrđeno kako je lakše ozlijeđena.

Dobio 15 dana zatvora

Zbog prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, izazvanog naročito drskim i nepristojnim ponašanjem, osumnjičenik će danas uz Optužni prijedlog biti prepraćen na Prekršajni odjel Općinskog suda u Zadru”, piše policija o slučaju. Zbog napada na 43-godišnju ženu, sukošanski svećenik će sljedećih 15 dana provest iza rešetaka zadarskoga zatvora, izvijestio je u srijedu glasnogovornik Općinskoga suda u Zadru Davor Dubravica. U priopćenju se navodi da je zadarska policija u srijedu podigla optužni prijedlog protiv Kelave zbog prekršaja protiv javnog reda i mira te ga je istog dana dovela pred dežurnog suca Općinskog suda u Zadru.

Na novinarski upit Dubravica je dodao kako nije poznato je li osumnjičenik u trenutku napada bio pod utjecajem alkohola jer nije izvršeno alkotestiranje.

Na slobodu pušten prije 10 dana

Podsjetimo, svećenik Domagoj Kelava na slobodu je pušten prije deset dana. Prije jučerašnjeg napada fizički je nasrnuo na redovnicu.

Optužnim prijedlogom policija župnika tereti da je u Sukošanu, ispred župnog ureda, u vidno alkoholiziranom stanju najprije glasno vičući verbalno napao 70-godišnju redovnicu D. A. psujući je riječima: “Jeb** ti mater!”, da bi je potom udario zatvorenom šakom po licu, uslijed čega je redovnica pala na tlo. Nakon toga se udaljio u župni ured, a redovnica je zbog udarca i pada na tlo zadobila vidljive ozljede lica i ogrebotine na laktu lijeve ruke.

Priopćenje Zadarske nadbiskupije

Zadarska nadbiskupija oglasila se priopćenjem za javnost nakon novog ispada svećenika Domagoja Kelave. Ističu da je “Zadarska nadbiskupija upoznata s najnovijim događajem koji se, nažalost, zbio u ponedjeljak, 16. svibnja u župi Sukošan, gdje je don Domagoj Kelava sudjelovao u javnoj svađi i fizički napao mlađu žensku osobu”. Dodaju da mu je “nakon fizičkog napada na časnu sestru (26. travnja) oduzeta župnička služba, a po izlasku iz zatvora naloženo mu je da u najkraćem roku pripravi administrativnu primopredaju župe i pođe na liječenje”.

“Zadarska nadbiskupija izražava duboko žaljenje i ispriku prema žrtvi fizičkog napada kao i prema župljanima župe Sukošan. Ujedno molimo oproštenje od same žrtve kao i od svih koji su ovim opetovanim sramotnim činom sablažnjeni i potreseni. U duhu crkvenih propisa, don Domagoju je izdana zabrana vršenja svih čina vlasti upravljanja, propovijedanja i dijeljenja svetih sakramenata. Ponovljena mu je odredba da traži stručnu pomoć za liječenje. Očekivano je ogorčenje javnosti na ovakav događaj koji predstavlja čin za svaku osudu, posebice što se radi o svećeniku koji ima biti uzor i primjer dobrog ponašanja. Dok izričemo žaljenje i ispriku žrtvama nasilja, ovakve oblike postupanja najoštrije osuđujemo na svim razinama u javnom životu, institucionalnom, obiteljskom i uopće društvenom”, stoji u izjavi iz Zadarske nadbiskupije.

Kakva primopredaja nakon nasilja i zatvora?

Ostaje nejasno zašto je Zadarska nadbiskupija naložila svećeniku da se po izlasku iz zatvora vrati na župu da “pripravi administrativnu primopredaju župe” te potom “pođe na liječenje”. Kao da se župa nije mogla preuzeti i bez primopredaje i bez suspendiranog svećenika (index.hr; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom ovdje ili našu Fb stranicu klikom ovdje.