Sveti Bruno iz Kölna

Činjenica da jedan od najasketnijih i najtiših redova svoj nastanak duguje čovjeku iz Kölna nije bez određene ironije. No bez brige, patricijski sin i kanonik Bruno (oko 1030.-1101.) rano je napustio svoje rodno mjesto kako bi studirao u poznatoj katedralnoj školi u Reimsu. Ondje je obavljao tako izvrstan posao da je sam preuzeo upravljanje institucijom 1057. godine.

Deset godina kasnije, Bruno se nadao da će postati biskup Reimsa – ali njegov suparnik Manassès de Gournay kupio je funkciju i imenovao Bruna svojim kancelarom. No čak ni taj bliski radni odnos nije spriječio Bruna da javno optuži Manassèsa za korupciju. Situacija je eskalirala i Bruno je morao pobjeći u egzil. Nakon Manassèsova svrgavanja 1080., mogao se slobodno vratiti, ali je tada Bruno odbio da ga naslijedi.

U međuvremenu se preorijentirao: umjesto crkvene karijere, želio se potpuno posvetiti traženju Boga i pridružio se benediktinskoj opatiji. Godine 1084. Bruno je dobio dopuštenje od svog opata za izgradnju samotišta. Ubrzo mu se pridružilo toliko ljudi da je područje koje mu je dodijeljeno postalo premalo.

Biskup Hugo od Grenoblea, bivši Brunov učenik, tada mu je stavio na raspolaganje novo područje u planinama Chartreuse. Bruno je samostan koji je ondje sagrađen s malim drvenim kolibama, crkvom i zajedničkim prostorijama nazvao “Velikom Kartuzijom” – mjesto je dalo ime kartuzijanskom redu koji je iz njega izrastao.

Sam Bruno nije napisao vlastito pravilo: odlučujući je bio životni stil praotaca. Godine 1090. papa Urban II., također bivši Brunov student, pozvao ga je u Rim za savjetnika. Bruno ga je slijedio poslušno, ali nevoljko. Kad ga je Papa ponovno pustio, otišao je u Kalabriju, gdje je Bruno osnovao još jednu kartuziju. Živio je u samostanu koji se danas zove Santo Stefano del Bosco do svoje smrti 6. listopada 1101. Papa Klement X. službeno je priznao Brunovo štovanje kao sveca gotovo šest stoljeća kasnije, odnosno 1674. godine (katholisch.de; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.