Sveti Jeronim

“Smiluj mi se, Gospodine, jer sam Dalmatinac” – Jeronim (347.-420.) je znao za svoj nagao temperament. Potjecao je iz imućne kršćanske obitelji, a rođen je u Stridonu, u rimskoj provinciji Dalmaciji. Njegovi su roditelji Jeronimu omogućili izvrsno obrazovanje u Rimu.

Kad je potom otišao u Trier, tamo je upoznao galski monaški život. Asketski način života toliko se dojmio Jeronima da se krstio i poželio tako živjeti.

Preselio se u Antiohiju (danas Antakya u Turskoj), gdje mu je prijatelj stavio svoje imanje na raspolaganje. Tu je Jeronim naučio grčki i hebrejski te radio kao prevoditelj. Zbog njegovih rijetkih jezičnih sposobnosti, rimski biskup Damaz ga je 382. stavio u svoju službu. Međutim, dvije godine kasnije Jeronim je morao pobjeći iz Rima. Razlog: oko radikalnog asketa okupila se skupina žena istomišljenica iz više klase. Kad se jedna od tih žena doslovno izgladnila do smrti, Jeronim je bio okrivljen za njenu muku i smrt. Slučaj je postao skandal.

Nakon putovanja kroz Egipat, Jeronim se nastanio u Betlehemu (danas Palestinsko područje) zajedno s bogatom udovicom Paulom i njezinom kćeri Eustohijom. Zajedno su osnivali monaške i samostanske zajednice. Jeronim je na kritike njegova asketizma odgovarao ponekad žestokim polemikama. Njegovo životno djelo, revizija latinskog biblijskog teksta na temelju izvornih tekstova, i danas se koristi u prijevodima Biblije kao “Vulgata” (katholisch.de; fratellanza.net).

VIDEO

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.