Sveti Luka

Je li evanđelist Luka bio liječnik koji je pratio Pavla na njegovim putovanjima? Ili možda čak jedan iz šireg kruga Isusovih učenika? Današnja istraživanja više ne dijele ove tradicije.

Međutim, ono što je sigurno jest da je Luka bio briljantan pisac koji je preuzeo ogroman zadatak: stvaranje prostora za Krista u Rimskom Carstvu. Ali kako navijestiti čovjeka kojeg su Rimljani sramotno pogubili proglasivši političkim pobunjenikom?

Oko 90. godine Luka je napisao svoje poznato dvostruko djelo: Evanđelje i Djela apostolska. Iako se prvenstveno obraća nežidovskim kršćanima, svoje pisanje usko gradi na Starom zavjetu. Slijedeći pravila antičke historiografije, Luka u svom Evanđelju vješto pripovijeda priču o nepravedno osuđenom Božjem Sinu. Ističe Isusovu milosrdnu pobožnost prema socijalno izopćenima, prikazuje vjeru uzornih Rimljana i upozorava na opasnosti bogatstva.

Zajednica kojoj se Luka obraća vjerojatno je uključivala relativno bogate ljude. U Djelima apostolskim piše o širenju vjere i izvješćuje o Pavlovim misijskim putovanjima.

Poput Isusa prije njega, Pavao je također uhićen nedužan – tu završavaju Djela apostolska. Ovom majstorijom Luka interaktivno stavlja svoje čitatelje u ulogu suca: zahvaljujući njegovom dvostrukom djelu oni znaju da je Pavao nevin i moraju ga “osloboditi”. Ali svatko tko opravdava širenje vjere u Rimskom Carstvu vidjet će kako će njegov život dobiti novi smjer – možda čak i kao kršćanin. Evanđelist Luka i danas se smatra zaštitnikom umjetničkih zvanja (katholisch.de; fratellanza.net).

VIDEO

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.