Sveti Nikola – priča za najmlađe

Priča o svetom Nikoli koji je darovao tri siromašne djevojke poznata je brojnoj djeci. No Margret Nußbaum i Stefanie Heinrichs pripremile su i dječju verziju ove legende kao priču za najmlađe

Navečer uoči 6. prosinca Luka stavlja svoje zimske čizme na prozor i pred vrata i obećava si da će ostati budan cijelu noć i promatrati Svetog Nikolu. Uzbuđen je, ali na kraju mu se oči umore i zaspi. Kad sljedeće jutro izjuri iz svoje sobe, otkrije da su mu čizme pune slatkiša, keksa i čokolade. Luka je sretan, ali je i malo razočaran jer nije vidio Svetog Nikolu. Otac mu da ga utješi za doručkom priča priču o svetom Nikoli:

Nikola kao lik mračne sjene

Nikola je bio mladić u velikom bogatstvu. Živio je u prekrasnoj kući, mogao si je priuštiti sve što je poželio, a ipak se osjećao vrlo usamljeno jer su mu roditelji umrli u ranoj mladosti. Unatoč svom bogatstvu, Nikola je imao dobro srce i pun ljubavi brinuo za one oko sebe. Jednog je dana čuo glasove dok je prolazio kraj skromne kuće u kojoj su živjele tri sestre i njihov otac.

„Jednog dana“, rekla je jedna od sestara, „želim se udati za čovjeka svojih snova.“ Otac je tužno odgovorio: „Znam to, a i tvoje sestre imaju istu želju. Ali nažalost nemamo novca za vjenčanje.“ Obitelj je nekoć imala mnogo imovine, ali je otac bio prevaren i izgubio je sve.

Sljedeće noći, lik mračne sjene došuljao se prema obiteljskoj kući. Prozor je bio otvoren i odjednom se začulo tiho zveckanje. Bio je to neki predmet koji je pao na pod sobe. Tada se zagasiti lik tiho udaljio i nitko se u kući nije probudio. Rano ujutro najstarija sestra izašla je po vodu. Dok je prolazila dnevnom sobom, ugledala je malu kožnu torbu. Znatiželjna, podigla ju je i pogledala unutra. Ono što je ugledala oduzelo joj je dah: vreća je bila puna zlatnika.

Na tragu dobročinitelja

Odmah je odjurila do oca i pokazala mu svoje vrijedno otkriće. Otac je jedva vjerovao svojim očima i rekao zahvalno: „Ovo je dar s neba. Ovim novcem možemo platiti vaše vjenčanje.“ Kći mu se sretno bacila u zagrljaj.

Sljedećih noći obitelj je u svojoj kući pronašla i torbu punu zlatnika. To je značilo da su i druge dvije sestre mogle financirati svoja vjenčanja. Otac je razmišljao tko im je mogao dati ovaj blagoslov. Odlučio je: „Noćas ću ostati budan, možda će velikodušni stranac opet doći.“ Sjeo je u dnevnu sobu i čekao. Mjesec je sjao i mogao je vidjeti oblake kako prolaze nebom. Ipak, u jednom trenutku svladao ga je san.

Usred noći probudilo ga je tiho zveckanje. Skočio je i ugledao torbu kako leži na podu. Brzo je istrčao iz kuće i samo ugledao sjenu kako nestaje iza ugla. Skokom je stigao do figure i uhvatio kut njezina plemenitog kaputa. Kad se stranac okrenuo, otac ga je prepoznao: „Nikola!“, uzviknuo je, „jesi li ti naš dobročinitelj?“ Nikola se nasmiješio i stavio prst preko usni.

Velikodušnost svetog Nikole i dalje živi: Luka kao glasnik ljubavi

Luka je pozorno slušao očevu priču i bio fasciniran velikodušnošću svetog Nikole. Iako Svetog Nikolu nije osobno vidio, u srcu je osjetio toplinu i dobrotu. Od tog dana Luka je odlučio razveseljavati i pomagati druge ljude, ne samo na Nikolinje, nego tijekom cijele godine. Želio je biti mali ambasador svetog Nikole te prenositi ljubav i velikodušnost koju je naučio od ove divne legende.

Tako danas sva djeca na Nikolinje stavljaju čizmice na prozor ili pred vrata. Gotovo svi odluče ostati budni i vidjeti Svetoga Nikolu. Ipak, to još nikome nije uspjelo… (katholisch.de; fratellanza.net).

VIDEO

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.