Teolog Fulbert Steffensky: Crkva ne treba aroganciju, ali treba osjećaj časti

Teolog i religijski pedagog Fulbert Steffensky smireno gleda na opadanje utjecaja Crkava. „Da sam mlađi, mnogo mlađi, ovo bih shvatio kao priliku, kao milost, da razmislim o svojim korijenima“, rekao je Steffensky u intervjuu za „taz“ objavljenom ovog vikenda. Vrijeme je da kršćani razmisle „o ljepoti i bogatstvu u svojim domovima“. Nema mnogo skupina koje imaju nešto poput Propovijedi na gori. „Crkvi ne treba arogancija, ali treba osjećaj časti“, rekao je teolog.

S obzirom na skandal zlostavljanja u Katoličkoj crkvi, Steffensky zastupa diferencirano gledište: „Sva zlodjela moraju se izvući iz sumraka na svjetlo. Ali brinem se da će katoličanstvo posebno biti povezano samo sa zlostavljanjem.“ Katoličanstvo je bogato simbolima, pričama, gestama i slikama za izgradnju zajednice – „koje se ne smiju zanemariti“.

Na pitanje koju bi Crkvu volio vidjeti, Steffensky je u intervjuu rekao: „Nikakvu koja bi stvarala Baziliku svetog Petra.“ On želi Crkvu “koja želi utjecaj, ali se odriče moći, Crkvu koja se ne postavlja protiv drugih, već je igrač u velikoj igri pravde i slobode, Crkvu koja je u stanju koristiti Božje ime za imenovanje i tumačenje“.

Steffensky je rođen u Rehlingenu u Saarlandu 1933. Nakon škole studirao je katoličku i evangeličku teologiju te je od 1954. živio kao benediktinski redovnik u opatiji Maria Laach. Godine 1966. upoznaje svoju buduću suprugu, evangeličku teologinju Dorothee Sölle (1929.-2003.), napušta samostan i 1969. prelazi u Evangeličku Crkvu. Od 1975. do umirovljenja 1998. Steffensky je bio profesor religijske pedagogije u Hamburgu. Danas živi u Švicarskoj sa svojom drugom suprugom, katoličkom teologinjom Li Hangartner. Godine 2013. dobio je ekumensko priznanje Predigtpreis za životno djelo (katholisch.de; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.