Teolog Halík: Berlinski demonstranti su Putinovi ‘korisni idioti’

Političarka Sahra Wagenknecht i publicistkinja Alice Schwarzer, kao i prosvjednici u Berlinu tijekom vikenda, „korisni su idioti“ za Rusiju, kritizira teolog Tomáš Halík. Oni dijele krivnju za Putinov rat koji je u tijeku.

Češki teolog Tomáš Halík rekao je da je „izuzetno ogorčen“ zbog tzv. mirovnih demonstracija u Berlinu proteklog vikenda. „Ono što je Lenjin jednom rekao o jadno naivnim ljudima na Zapadu, da su korisni idioti, apsolutno je točno za njihove organizatore, uključujući ‘kršćanske pacifiste’“, rekao je Halík u izjavi reformističkoj skupini „Wir sind Kirche“ u ponedjeljak 27. veljače 2023. „Kada gospođe Alice Schwarzer i Sahra Wagenknecht i njima slični odgađaju isporuku oružja za obranu Ukrajine od ruskog genocida, suučesnici su u masovnom ubojstvu civila, uključujući žene i djecu, u mučenju zatvorenika i u otmici ukrajinske djece ‘za preodgoj’ u Rusiji.“

Predsjednik Češke kršćanske akademije dalje je izjavio: „Putin, Hitler našeg vremena, u potpunosti kopira Hitlerovu politiku, koju smo vidjeli u Čehoslovačkoj: prvo osvojiti područje s jezičnim manjinama, zatim osvojiti cijelu zemlju i onda djelovati protiv drugih zemalja.“ S Putinom se ne može pregovarati jer on „cinično“ krši sve ugovore, međunarodno pravo i ljudska prava za današnju Rusiju. Kako bi se svjetski mir spasio od „imperijalističkih planova Putinove Rusije“, neophodno je brzo ojačati obranu okupirane Ukrajine, smatra Halík.

U subotu je nekoliko tisuća ljudi prosvjedovalo kod Brandenburških vrata za prekid ukrajinskog rata i početak mirovnih pregovora. Na prosvjede su pozvali ljevičarska političarka Wagenknecht i publicistkinja Schwarzer, koje su nedavno objavile svoj kontroverzni „Manifest für den Frieden“ – „Manifest za mir“ (vatican news; vatican news; fratellanza.net).

VIDEO

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.