Teolog Halík: Kršćanstvo je pred novom reformacijom

Sinodalna reforma Katoličke crkve koju planira papa Franjo mogla bi imati puno dublji učinak nego što se dosad pretpostavljalo, kaže poznati teolog Tomáš Halík – i govori o “novoj reformaciji”.

Iz perspektive češkog teologa Tomáša Halíka, kršćanstvo je pred novom reformacijom. Sinodalna reforma Katoličke crkve koju je planirao papa Franjo mogla bi imati mnogo dublji učinak nego što se dosad pretpostavljalo, rekao je Halík pred općom skupštinom Luteranske svjetske federacije u Krakovu. “Uvjeren sam da se ovdje bavimo mogućim početkom nove reformacije kršćanstva, koja se temelji i na Drugom vatikanskom koncilu i na pentekostnom preporodu globalnog kršćanstva.” Prema teologu, reforma Crkve mora ići puno dublje od puke reforme institucija. Ono što je neophodno jest ponovno otkriće duhovne i egzistencijalne dimenzije vjere.

Halík, koji je zaređen u ilegali tijekom Hladnog rata, smatra se jednim od najvažnijih katoličkih intelektualaca i pisaca u Češkoj. Bio je savjetnik Vaclava Havela, prvog češkog predsjednika nakon pada Berlinskog zida. Danas je Halík profesor sociologije i voditelj Fakulteta religijskih znanosti na Karlovom sveučilištu u Pragu. Dobitnik je brojnih međunarodnih nagrada za zalaganje za ljudska prava, vjerske slobode i međureligijski dijalog.

Navještaj kao središnja crkvena zadaća
Obraćajući se delegatima iz 150 crkava članica Luteranske svjetske federacije, Halík je rekao da populisti, nacionalisti i vjerski fundamentalisti iskorištavaju strah ljudi od gubitka identiteta. U zemljama poput Rusije, gdje su “posljednji komunisti postali prvi kapitalisti”, vlada ekonomska, moralna i demografska kriza.

Teolog je osudio napad Rusije na Ukrajinu, “nacionalni mesijanizam” predsjednika Vladimira Putina i prokremaljski stav čelnika Ruske pravoslavne Crkve. Crkve koje su iskvarene političkim režimom lišavaju se svoje budućnosti.

Halík je istaknuo kako su novi načini naviještanja evanđelja među najvažnijim zadaćama Crkve. “Ali ne možemo drugima pristupati kao bahati vlasnici istine”, istaknuo je. Istina je samo Isus sam. Cilj misije nije regrutirati nove članove Crkve i prisiliti ih u postojeće strukture. Mnogo je važniji međusobno obogaćujući dijalog – ne samo s ljudima druge vjere ili nevjernicima.

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.