Teolog Peter Hünermann navršava 95 godina – „Crkva treba obnovu“

Svatko tko ovih dana na telefon dobije emeritusa profesora katoličke teologije Petera Hünermanna doživjet će potpuno budnog suvremenika. Na pitanje kako mu je, kroz smijeh je rekao: „Zapravo mi je nevjerojatno dobro.“ To pak nije samorazumljivo. Hünermann 8. ožujka 2024. ima 95. rođendan.

Peter Hünermann je katolički teolog s dalekosežnim utjecajem. Od 1982. do umirovljenja 1997. bio je profesor katoličke dogmatike na Sveučilištu Eberhard Karls u Tübingenu. Na njegov 70. rođendan, tadašnji predsjednik Njemačke biskupske konferencije, Karl Lehmann, potvrdio je da je imao „izrazito cijenjen teološki rad“. Hünermann se zalaže za utemeljenu i kozmopolitsku katoličku dogmatiku. Godine 1989. Hünermann je izabran za prvog predsjednika Europskog društva za katoličku teologiju.

Crkva „u velikoj krizi“

I dalje se uključuje u aktualna pitanja. Na pitanje Katoličke novinske agencije (KNA) u Stuttgartu, Hünermann je prije svog 95. rođendana rekao: „Crkva je u velikoj krizi jer vjera u Boga više nije dovoljno vidljiva u javnosti.“ Također postoji „velika potreba za reformom“, rekao je teolog. Zakasnilo je ređenje đakonica. „Ovo je zrelo za odluku, tu je odluka neophodna“, naglasio je. Profesor emeritus dogmatike također ne bi imao ništa protiv ređenja žena za svećenice. „Da, zašto ne?“, odgovara protupitanjem Hünermann. On ne vidi nikakve činjenične ili dogmatske razloge protiv toga.

Hünermann je 2018. komentirao spor oko rektora frankfurtskog sveučilišta Ansgara Wucherpfenniga. Ponovno je izabran za rektora Isusovačkog sveučilišta u Sankt Georgenu za treći mandat. Međutim, Vatikan mu isprva nije dodijelio „Nihil obstat“ – neku vrstu izjave o tome da nemaju prigovora – što je naišlo na brojne kritike. Wucherpfennig je u više navrata kritizirao odnos Crkve prema ženama i homoseksualcima. Hünermann je vidio izraz fundamentalizma na djelu u Vatikanu. Rimska ideja o homoseksualnosti zanemaruje istraživanja. Na događaju o ulozi žena teolog je istaknuo da one pripadaju „kraljevskom svećenstvu“.

S obzirom na skandal zlostavljanja u Katoličkoj crkvi, Hünermann je pozvao sveopću Crkvu da javno prizna krivnju u listopadu 2022. Ali to se do danas nije stvarno dogodilo, kaže. Ali tamo gdje krivnja nije jasno izražena, ne može biti oprosta.

Rođen 8. ožujka 1929. u Berlinu, Hünermann je zaređen za svećenika 1955. nakon studija filozofije i teologije. Od 1967. bio je predavač u Freiburgu, od 1971. do 1982. predavao je u Münsteru, a zatim je uslijedio poziv u Tübingen za nasljednika Hansa Künga, kojemu je povučena dozvola za predavanje. Od 1994. do 2019. Hünermann je bio urednik serije teoloških knjiga „Quaestiones Disputatae“ u izdanju Herder-Verlaga. Godine 1989. teolog je dobio njemački Savezni križ za zasluge. Uz sveučilišta u Freiburgu i Erfurtu, počasne doktorate dodijelila su mu i sveučilišta u Argentini i Boliviji.

„Moraš se kretati“ – također mentalno

Od 1985. do 2003. Hünermann je također bio predsjednik Katoličke akademske službe za strance (KAAD), organizacije za stipendiranje koju vodi Katolička Crkva u Njemačkoj za znanstvenike iz Afrike, Azije, Bliskog istoka, Latinske Amerike i istočne Europe. Godine 2008. KAAD je pod okriljem biskupije Rottenburg-Stuttgart osnovao „Zakladu Peter Hünermann“, koja je namijenjena podupiranju „profesionalnog umrežavanja“ u stipendiranju.

Na pitanje kako ostaje u formi za visokim oltarom, Hünermann je rekao: “Čovjek se mora kretati.” I fizički i mentalno. S jedne strane, ujutro preskače uže. A potom je suinicijator projekta od dvanaest svezaka pod naslovom „Drugi vatikanski – nasljeđe i mandat“, o nasljeđu i poslanju Drugoga vatikanskog koncila (1962.-1965.) i današnjem stanju Crkve. „Oko 150 teologa u pet kontinentalnih grupa radi na tome“, kaže Hünermann. „Predviđeno je da se djelo pojavi 2025/2026.“ (kna; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.