Teolog Massimo Faggioli: Papa Franjo treba pomoć oko pitanja žena

Žene su najvažnije pitanje u Katoličkoj crkvi, ali oko toga Papi treba „najviše pomoći”. Zato mora biti više „okružen teologinjama, rekao je talijanski teolog Massimo Faggioli sa Sveučilišta Villanova (SAD) tijekom predavanja na Trinity College u Dublinu, prenosi u utorak 7. studenog britanski tjednik The Tablet, prenosi katholisch.de.

Papa je otvoren za LGBTQ pitanje, ali „njegov jezik o ženama dolazi iz nekih drugih stoljeća“, kritizirao je teolog. Ipak, prisutnost žena na svjetskoj Sinodi bila je više nego tek znak: „Njihovi su glasovi bili stvarno prisutni, čujni i vidljivi.“ Prije samo nekoliko godina ovakav skup nije se mogao zamisliti. Papa je osigurao da se sinoda proširi kako bi uključila nebiskupske članove i njihovo pravo glasa te da se stvori „druga vrsta sinode“. To je „osobito puno nade i ohrabrujuće“, rekao je Faggioli, jer je Crkva na prekretnici.

S druge strane, bivši prefekt nekadašnje Kongregacije za nauk vjere kardinal Gerhard Ludwig Müller prošli je tjedan opetovano kritizirao činjenicu da se karakter sinode promijenio uključivanjem laika. Prema Mülleru, koji je poznat i kao teoretičar zavjera, cilj je izigrati sinodalnost protiv biskupske kolegijalnosti (katholisch.de; fratellanza.net).

VIDEO

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.