Teologinja biskupima: Ne ponašajte se prema laicima kao prema maloj djeci

Zlostavljanje ima „sustavnu dimenziju“ u Katoličkoj crkvi – ali Crkva se ne treba bojati ove izjave. To u razgovoru za Vatican News kaže francuska teologinja i stručnjakinja za slučajeve zlostavljanja Marie-Jo Thiel.

Bivšu predsjednicu Europskog društva za katoličku teologiju, koja je također članica Papinske akademije za život, ovog je ponedjeljka 13. veljače na razgovor primio papa Franjo. Detalji razgovora nisu objavljeni.

„Kad se govori o sustavnoj dimenziji zlostavljanja, to nije toliko usmjereno na ‘svetu Crkvu’, na otajstvo Crkve. Misli se na to da je i Crkva institucija, te kao takva pripada kulturi organizacija. U tom smislu zlostavljanje ima sustavnu dimenziju. Riječ vas je možda uplašila, ali u osnovi ona samo opisuje stvarnost ove složenosti u kojoj je sve povezano”, kazala je za Vatican News.

Teologinja Thiel se zalaže za temeljitu reformu katoličke seksualne i obiteljske etike, koju je pokrenuo papa Franjo s dvije Sinode biskupa i pobudnicom Amoris Laetitia iz 2016. godine. Katolička antropologija „i norme koje iz nje proizlaze” dugo su „funkcionirale”, ali ih mnogi danas više ne razumiju.

Reforma se ne događa jer je složena
„A čini se da se reforma ne događa jer je vrlo složena: ne možete samo promijeniti disciplinu ili normu, recimo, na razini seksualne i obiteljske etike, jer je ta etika također povezana sa svećeništvom, s idejom o Crkvi, s razumijevanjem službe, shvaćanjem zajednice itd., svi su ti elementi međusobno povezani. Naravno da nije tako lako nešto promijeniti, iako vidite potrebu za promjenom. To se ne može tek tako”, no potrebno je zagrnuti rukave.

Teologinji Thiel važno je da se u zemlji poput Francuske sada, nakon šoka skandala sa zlostavljanjem, povede rasprava o tome ne bi li biskupi trebali „dijeliti ili delegirati” neke od svojih ovlasti. Nerijetko biskupi griješe u slučajevima zlostavljanja jer se nisu konzultirali sa stručnjacima. Biskup ima „punu vlast” u Katoličkoj crkvi, ali ne zna i ne može sve, „pa se mora okružiti drugima”.

Konkretno, komunikacija o temi zlostavljanja u Crkvi treba „odgovornu transparentnost”. Biskupi si previše olakšavaju kada tvrde da im je Rim nametnuo tajnost, kaže Thiel u vezi sa slučajem Michela Santiera. Biskup Créteila navodno je podnio ostavku 2020. iz zdravstvenih razloga, a tek dvije godine kasnije doznalo se da je pravi razlog njegove ostavke zlostavljanje dvojice muškaraca. Međutim, francuski su biskupi tajili ovu tajnu od crkvenog naroda.

Ne ponašajte se prema laicima kao prema maloj djeci
„Stoga mislim da biskupska konferencija i redovničke zajednice ne bi trebale tretirati vjernike laike kao malu djecu! Moj je dojam da ponekad još uvijek postoji jaka tendencija da se prema laicima postupa kao da se od njih ne može očekivati ​​da prime takve vijesti. Uglavnom, društvene mreže potpuno su promijenile situaciju. U Crkvi više nema samo vertikalne komunikacije. Laici više ne prihvaćaju ovaj oblik komunikacije preko crkvene vlasti jer im to ne dopušta da ispune svoje odgovornosti kao krštenici.”

U čitavom nizu europskih mjesnih Crkava, Thiel još uvijek vidi „velike rezerve” oko otkrivanja brojki o slučajevima zlostavljanja: „Ljudi misle da time štete Crkvi. S druge strane, vjerujem da je i laiku odavno postalo jasno da fenomen zlostavljanja ne postoji samo u Crkvi. Svi znaju da je to samo vrh ledenog brijega i da Crkva nije ništa bolja od ostatka društva. Međutim, od Crkve očekujemo više (nego od drugih).”

„Rastuća svijest među Božjim narodom”
Teško je Crkvi priznati da „nije sve Evanđelje” i zamisliti gore spomenutu reformu. No većina je svjesna „da idemo u imploziju ako se ne reformiramo”, smatra stručnjakinja. O tim je pitanjima razgovarala s papom Franjom. „Papa je bio vrlo jasan i artikuliran po ovim pitanjima. Ohrabrio nas je da nastavimo s temeljitim radom.”

U mnogim biskupijama puno je učinjeno u borbi protiv zlostavljanja i u promjeni kulture. Thiel vidi „rastuću svijest među Božjim narodom”. „Dogodila se kolosalna transformacija” i puno se toga ispravno radi. „Svi su ti elementi vrlo važni, ali po meni nedostatni, jer radi se i o sprečavanju onoga što bi moglo biti stavljeno u službu zloporabe u kršćanskoj vjeri, u djelovanju Crkve. I tu nas čeka temeljit rad, koji su već dijelom započele Francuska biskupska konferencija i Unija redovnika u nizu radnih skupina koje također rade na teologiji, na seksualnoj i obiteljskoj etici. Ovaj temeljitiji posao za mene je jednako važan kao i prevencija” (vatican news; ika; fratellanza.net).

VIDEO

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.