Teološki portal ‘Feinschwarz’ dobio nagradu Herbert Haag za slobodu u Crkvi

Teološki portal Feinschwarz.net sa sjedištem u Beču i njemačka teologinja Julia Enxing (40) dobili su „Nagradu Herbert Haag za slobodu u Crkvi“ za 2023. godinu, objavila je istoimena švicarska zaklada, izvještava Vatican News.

Svečana dodjela nagrada održana je u nedjelju 26. ožujka u Luzernu, a pohvale je u ime zaklade izrekla članica upravnog odbora Irmtraud Fischer, bibličarka iz Graza.

Austrijsko-švicarsko-njemački internetski časopis feinschwarz.net osnovan je 2015. godine i prema ocjeni žirija doseže 100.000 čitatelja mjesečno. Urednički tim od trenutno 13 ljudi, uključujući Juliu Enxing, među ostalima čine pastoralni teolozi Johann Pock, Christian i Raine Bucher kao i direktorica „Bibelwerk Austria“ Elisabeth Birnbaum.

Portal, prema vlastitim navodima, želi „približiti teologiju ljudima“, želi govoriti jednostavnim jezikom i dati doprinos tome da „crkvena javnost postane otvorenija za raspravu i raznolikija“. Osim toga, iz teološko-religijske perspektive, također „dosljedno sudjeluje u izvancrkvenim raspravama“.

Bibličarka Irmtraud Fischer pohvalila je Feinschwarz.net kao inicijativu teološki visoko obrazovanih žena i muškaraca, „koji su na egalitaran način osnovali inicijativu koja teološki zdrave argumente suprotstavlja navodno neizbježnim istinama klerikalno-hijerarhijskog sustava“. Teme koje se obrađuju uvijek su relevantne za sadašnjost i „daleko su od interne crkvene igre staklenim perlama“.

Prema povjerenstvu za dodjelu nagrade, profesorica sustavne teologije na Sveučilištu u Dresdenu Julia Enxing prakticira „teologiju s jasnim osvrtom na sadašnjost i društvo“. Fokus je posebno na pitanjima ekološke pravde, rodne pravde i socijalne kohezije. Također se redovito javlja na radiju, televiziji, tisku i internetu.

Zakladu za slobodu u Crkvi utemeljio je 1985. švicarski teolog Herbert Haag (1915.-2001.). Prema statutima, ona želi biti u službi slobodoumne i ekumenske katoličke vjere. Dosadašnji dobitnici nagrade Herbert Haag su isusovac Klaus Mertes, teolozi Eugen Drewermann i Leonardo Boff, francuski biskup Jacques Gaillot (87) i bivši predsjednik Vijeća Evangeličke Crkve u Njemačkoj (EKD) Heinrich Bedford-Strohm (vatican news; ika; kta; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.