Terezija Avilska

Govori se da je papinski nuncij Felix Sega prezirno nazvao Tereziju Avilsku (1515.-1582.) “ženom skitnicom” – u Španjolskoj u 16. stoljeću nije bilo lako biti žena.

Teresa je rođena u Avili 1515., dolazila je iz obitelji prisilno obraćenh Židova i ostala je bez majke u dobi od 13 godina. Tinejdžerka Teresa voljela je viteške romane, bila je iznimno lijepa i omiljena među prijateljima.

Nakon vjenčanja njezine polusestre, otac je Tereziju poslao u samostan na školovanje, no ona je ubrzo ponovno morala otići iz zdravstvenih razloga. Dugo je tražila svoj životni put i s 20 godina – vrlo kasno za tadašnje standarde – protiv očeve volje ušla je u karmel u rodnom gradu.

Tereziju su na ovaj korak iznad svega nagnali strah od ugnjetavanja u braku te strah od paklenih muka. Tek je nakon gotovo 20 godina u samostanu, nakon ozbiljne krize vjere i gotovo smrtonosne bolesti, Terezija dobila obnovljeni pogled na vjeru. Terezija je govorila o svom “drugom obraćenju”.

Ne izvođenje i kažnjavanje, već milosrđe i ljubav postali su kamen temeljac njezine duhovnosti. Nije podnosila ljude koji hodaju uokolo s kiselim izrazom lica dok glume “svetost”: “Sačuvaj me Bože od mrzovoljnih svetaca!”, zapisala je. Ne treba zaboraviti ni njezin humor, na primjer kada je kritizirala mrzovolju vlastitih susestara u pismu p. Jeronimu Gracianu 1581.: “Vjerujte mi da se više bojim nezadovoljne redovnice nego mnogih demona!”. Zajedno s Ivanom od Križa osnovala je u Španjolskoj dva muška i 16 ženskih samostana. Terezija je postala poznata po svojim duhovnim spisima, u kojima je govorila i o svojim mističnim iskustvima – na koja je španjolska inkvizicija gledala sa sumnjom.

Jedan od najdojmljivijih odlomaka iz djela Terezije Avilske obilazi svijet kao nezaboravna pjesma “Nada te turbe” – bilo u verziji braće iz Taizea ili kao virtualno otpjevani glazbeni spot karmelićanki. „Nada te turbe / nada te espante / todo se pasa / Dios no se muda“. U prijevodu: „Neka te ništa ne uznemirava i ništa ne plaši. Sve prolazi a Bog se ne mijenja“. “Solo Dios basta”.- “Samo Bog dosta je”.

Smatrati Isusa prijateljem ideja je današnjih suvremenih kršćana? O ne, Terezija je to učinila prije gotovo 500 godina: “Po mom mišljenju, nutarnja molitva nije ništa drugo nego razgovor s prijateljem s kojim se često i rado nalazimo nasamo kako bismo razgovarali s njim jer smo sigurni da je s nama i da nas voli ( …) Jasno sam to prepoznala.”

Umrla je 4. listopada 1582., a pokopana je dan kasnije (15. listopada zbog reforme gregorijanskog kalendara). Papa Pavao VI proglasio ju je 1970. godine prvom ženom crkvenom naučiteljicom (katholisch.de; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.