Teške optužbe protiv p. Werenfrieda van Straatena, osnivača organizacije ‘Kirche in Not’

Ozbiljne optužbe protiv poznate ličnosti Katoličke crkve. P. Werenfried van Straaten (1913.-2003.), osnivač organizacije za pomoć Kirche in Not / Ostpriesterhilfe [hrv. Crkva u nevolji / Pomoć svećenicima Istoka], je prema svjedočenju i istrazi seksualno napao 20-godišnjakinju 1973. godine, doznaje Christ & Welt.

Dugo je “Speckpater” Werenfried van Straaten bio blistava ličnost. No, karizmatični osnivač organizacije Kirche in Not očito je imao i tamnu stranu, pokazuju to rezultati apostolske vizitacije koji su sada izašli na vidjelo. Slično kao što je prije točno godinu dana otkriveno i za Jeana Vaniera, utemeljitelja kršćanske zajednice Arka.

Apostolska vizitacija iz 2009. godine otkrila je da je redovnički svećenik Werenfried van Straaten počinio ozbiljne prekršaje, uključujući pokušaj silovanja. To proizlazi iz pisma pomoćnog biskupa Paderborna Manfreda Grothea tadašnjem prefektu Kongregacije za kler, kardinalu Mauru Piacenzi, iz studenog 2010. godine. U pitanju su četiri optužbe: “To je pokušaj seksualnog silovanja, neumjerenost u načinu života, znatni nedostaci u upravljanju osobljem i podložnost fašističkim idejama”, izvijestio je tada Grothe.

Dotična žena izvijestila je Kirche in Not 2009. godine o pokušaju silovanja kojemu je 1973. godine bila izložena kao zaposlenica te organizacije od strane njezina osnivača. Željela je ostati anonimna, ali i svojim svjedočenjem spriječiti moguću beatifikaciju p. van Straatena. Christ & Welt, dodatak tjednika Die Zeit, objavio je ovu informaciju u srijedu 10. veljače 2021. godine. Desetljećima kasnije za odštetu je dva puta plaćen znatan iznos, ukupno 36.000 eura.

Iako su optužbe bile poznate bivšem nadbiskupu u Kölnu, kardinalu Joachimu Meisneru, preko pisma kojeg mu je uputio biskup Grothe, njegov nasljednik, kardinal Rainer Maria Woelki, nije bio upoznat s njima, navodi C&W informaciju iz tiskovnog ureda u Kölnu. U međuvremenu Kirche in Not je sa svoje internetske stranice uklonio filmove i knjige o svom osnivaču.

Werenfried Van Straaten se u razdoblju nakon Drugog svjetskog rata proslavio kao “Speckpater” prikupljajući uspješno sredstava za one kojima je bila potrebna pomoć. Organizacija Kirche in Not, koju je osnovao, u srijedu je na svojoj početnoj stranici progovorila o ozbiljnim optužbama zbog kojih izražavaju “duboko žaljenje”, rekao je izvršni predsjednik Thomas Heine-Geldern.

Govoreći o jednom slučaju rekao je da je riječ o optužbama o seksualnom zlostavljanju, koje su, međutim, postale poznate tek dugo nakon smrti osnivača organizacije Kirche in Not. Budući da su opisi pogođenih, koji su u to vrijeme radili za tu humanitarnu organizaciju, bili vjerodostojni, organizacija je odlučila pomoći u ublažavanju patnje jednokratnom uplatom od 16.000 eura. “Daljnji novodi o seksualnom nasilju oca van Straatena nisu poznati”. Pokretanje istrage o zlostavljanju bilo je tajno jer je p. van Straaten umro nekoliko godina prije nego što su optužbe postale poznate.

Osnovao Kirche in Not

Redovnik rođen u Mijdrechtu u Nizozemskoj kao Philipp van Straaten pozivao je 1947. godine na pomoć za 14 milijuna raseljenih osoba iz istočne Njemačke. U Belgiji i Nizozemskoj sakupljao je odjeću, namirnice i slaninu [otuda nadimak “Speckpater”]. “Ne trebam novac od vas, jer u Njemačkoj novcem ne možete kupiti ništa. Tražim špek / slaninu!”, napisao je van Straaten u članku iz 1947. godine kada je osnovao Ostpriesterhilfe koji je 1952. godine preimenovan u Kirche in Not.

“Speckpater” je izazvao senzaciju nekonvencionalnim idejama poput Kapellenwagen, koje su u poslijeratnoj Njemačkoj svećenicima služile kao pokretne crkve. Kasnije su, u brazilskoj regiji Amazonija te na Volgi i Donu, korištene Plutajuće crkve.

Kirche in Not pomaže u formaciji svećenika, izgradnji škola i crkava, objavljivanju Biblije i vjerske literature te u emitiranju vjerskih radijskih programa. Zaklada je od 2011. godine postala papinskog prava (vatican news; kna; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom ovdje ili našu Fb stranicu klikom ovdje.