Thomas Becket

Što sve može doživjeti jedno prijateljstvo? Engleski kralj Henrik II. zapravo je imao izuzetno dobar odnos sa svojim lordom kancelarom Thomasom Becketom (1118.-1170.). Ova dvojica su se vrlo dobro slagali i dijelili su ljubav prema sjaju i pompi. Zajedno su putovali Engleskom i zajedno išli u lov. Za Becketa kažu da je maksimalno uživao u životu na kraljevskom dvoru i svemu što ga je pratilo. Zahvaljujući svom bogatstvu, mogao je priređivati ​​raskošne proslave, ukusno opremati svoje rezidencije i putovati u Francusku vlastitim brodovima kako je i kada htio.

Godine 1162. Henrik II. je čak imenovao svog bliskog pouzdanika nadbiskupom Canterburyja jer se nadao da će mu to dati veći utjecaj na crkvenu politiku. Međutim, kao novi primas Engleske, Thomas Becket doživio je radikalnu promjenu: podijelio je svoju imovinu siromašnima, dao ostavku na svoj utjecajni položaj kancelara i raspravljao s Henrikom II. oko kraljevskih prava nad Crkvom.

Nadbiskup Thomas Becket potom je morao pobjeći u Francusku. Nakon šest dugih godina i neizravnih pregovora između kralja, pape Aleksandra III. i Becketa, prognani nadbiskup mogao je ponovno kročiti na englesko tlo 1. prosinca 1170. Putovanje natrag do njegove katedrale bilo je poput trijumfalne povorke. Doveo je teško topništvo i izrekao crkvene kazne čak i drugim engleskim biskupima.

„Zar me nitko ne može osloboditi od zamornog svećenika?“, kaže se da je potpuno ogorčeno vikao Henrik II. (1133.-1189.) kada je bio uzrujan zbog posljednje neposlušnosti svog bivšeg prijatelja i sadašnjeg nadbiskupa od Canterburyja. Četvorica njegovih vitezova shvatili su ovo kao naredbu za djelovanje. Jednog mračnog poslijepodneva 29. prosinca 1170. ubili su Thomasa Becketa u njegovoj katedrali.

Postoji pet iskaza očevidaca nadbiskupova ubojstva. Ključni dokument dolazi od redovnika Edwarda Grima, koji je stajao toliko blizu Thomasa Becketa da je bio ranjen. Grim je rekao da su kraljeva četiri viteza prvo htjeli zarobiti Becketa u nadbiskupskoj palači. Budući da je Becket po savjetu redovnika potražio zaštitu u crkvi, oni su ga slijedili i onamo. Prema Grimu, vitezovi su upali u katedralu s isukanim mačevima i vikali: „Gdje je Thomas Becket, izdajica kralja i kraljevstva?“. Situacija je eskalirala i na kraju je Thomas Becket ležao obezglavljen na podu.

Ubojstvo nadbiskupa je dio DNK kulture Velike Britanije jednako kao i kraljevska Buckinghamska palača. Ostavilo je i trajan trag u umjetnosti i književnosti.

Štovanje Thomasa Becketa brzo se proširilo, a četiri godine nakon pokušaja atentata čak je i kralj Henrik II. hodočastio na grob ubijenog kako bi obavio pokoru. Papa Aleksandar III. nadbiskupa Becketa je još 1173. godine proglasio svetim kao „mučenika za slobodu Crkve“. I Katolička i Anglikanska crkva priznaju Becketa svecem i mučenikom. Spomendan mu je 29. prosinca (katholisch.de; katholisch.de; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.