Thomas More

Kad ga je papa Pio XI. proglasio 1935. svetim, Crkva je htjela postaviti jasan znak vjerskog otpora razuzdanom totalitarizmu.

Thomas More (1478.-1535.) bio je sin londonskog odvjetnika. Mogao je studirati logiku, latinski i grčki samo zahvaljujući stipendiji na Oxfordu. Na očevu želju, Thomas je tada pohađao pravni fakultet.

Postao je uspješan odvjetnik i dugo je razmišljao o svećeničkom pozivu, sve dok 1505. nije oženio Joan Colt s kojom je dobio tri kćeri i sina. Kao uvjereni humanist, podupirao je školovanje svojih kćeri jednako intenzivno kao i školovanje svoga sina.

Kralj Henrik VIII. uočio je talent ovog buržoaskog odvjetnika i zaposlio ga u državnoj službi. Tu je Thomas posredovao u mnogim slučajevima sukoba, ali se također pojavio kao ogorčeni protivnik Luthera: pod njegovim vodstvom, pristaše Reformacije su proganjani i pogubljivani.

Međutim, kada se sam kralj odrekao Katoličke crkve, Thomas je podnio ostavku i povukao se u privatni život. Godine 1534. odbio je odreći se svoje katoličke vjere i zakleti se Henriku VIII. Nakon mjeseci zatočeništva, Thomasu je 6. srpnja 1535. odrubljena glava, a njegov je obitelji oduzeta imovina. Godine 2000. papa Ivan Pavao II. proglasio ga je zaštitnikom vladara i političara (katholisch.de; fratellanza.net).

VIDEO

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.