Tolentino de Mendonça: Naš svijet treba kritičko mišljenje

Stvaranje prostora za susrete sa sadašnjošću namjera je otvaranja nove prostorije Vatikanske knjižnice koja će u budućnosti biti posvećena suvremenim izložbama, objašnjava u intervjuu za Vatican News vatikanski knjižničar, kardinal José Tolentino de Mendonça. Franjo je u petak navečer dao svoj blagoslov ovom novom projektu.

“Želimo ovaj izložbeni prostor pretvoriti u mjesto gdje se može susresti suvremena umjetnost”, ističe knjižničar. “Otvarajući se za suradnju s umjetnicima i znanstvenicima, želimo doseći nove ciljne skupine, uključujući i one mlađe”, objašnjava kardinal.

Knjižnica koja sa svojom poviješću izaziva strahopoštovanje, ovim projektom želi s jedne strane ići ukorak sa zahtjevima sadašnjosti, ali i pripremiti se za afirmaciju među “velikim knjižnicama budućnosti”: “U ovom dobu promjena, ali i – kako kaže papa Franjo – u ovoj smjeni epoha, od temeljne je važnosti da velike kulturne institucije osnaže svoju obećavajuću ulogu koju su već imale u prošlim stoljećima. Jer našem svijetu treba kritičko mišljenje, duboka vizija, široka kršćanska i humanistička vizija i transdisciplinarno znanje. Knjižnice moraju postajati sve življe i imati infrastrukturu koja jamči ovu kulturnu i antropološku relevantnost“.

Prikladni za sadašnjost i budućnost

Ali ne samo to: Otvarajući se “novim jezicima” i izgradnji “neophodnog mosta” između svijeta koji treba sačuvati i novih pitanja koja postavljaju sadašnjost, Tolentino ovo vidi također kao odgovor na krizu koju čovječanstvo trenutno proživljava: “Ovo vidimo kao zadatak, misiju za ovo vrijeme”, rekao je šef Vatikanske knjižnice u čijim se trezorima čuvaju brojna povijesna blaga. Bogatstvo je to koje bi moglo poslužiti i kao svojevrsni lijek za jednu od “patologija naše sadašnjosti”, kako je Tolentino naziva: za žurbu. “Žurba nosi rizik da ono što je mnogo sadržajnije, intenzivnije i dublje, postane površno. Proučavanje, istraživanje, otvorenost za velika pitanja, istinska strast za znanjem nisu ništa drugo nego sporo i autentično otvaranje srca otkrivanju istine koja je sve složenija jer nas izaziva da krenemo na pravo putovanje i da sebe stavimo u stvarnosti svijeta”.

Stvaranje prostora za složene istine

Doprinos koji knjižnica može dati suvremenoj kulturi danas znači u konačnici svjedočiti ovu potrebnu složenost, kaže Tolentino: “Sveti Otac puno govori o ovoj složenosti, koristi lik poliedra. Moramo pomoći u razvoju vizije koja ima osjećaj za nijanse, glasove i polifoniju kojom se otkriva stvarnost. Za to je potrebna sposobnost svakog od nas da sluša. Knjižnica je sjajan akustični prostor jer nam pomaže da čujemo stvarnost sebe samih i svijeta u sve većem i iznenađujućem tonu”.

Suvremene izložbe

Ovaj novi projekt otvorio je papa Franjo prošloga petka navečer. Trenutno je u njemu postavljena izložba “Tutti. Umanità in Cammino”, rimskog umjetnika Pietra Ruffa. Može se posjetiti utorkom i srijedom od 16 do 18 sati do 25. veljače 2022. uz prethodnu prijavu na web stranici (https://www.vaticanlibrary.va) knjižnice (vatican news; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom ovdje ili našu Fb stranicu klikom ovdje.