Tomáš Halík: Vjera je hrabrost ući u oblak misterija i podnositi otvorena pitanja

Foto: Tomáš Halík, © Burkhard Schäfers

“Vjera je hrabrost ući u oblak misterija i podnositi otvorena pitanja“. To kaže češki svećenik, filozof i sociolog Tomáš Halík za Radio-Akademie na Radio Vaticanu.

Stefan von Kempis

“Neki ateisti nisu protivnici Boga i religije, nego su protivnici dokazujućeg teizma. Postoji pogrešno poimanje Boga”, uočava Halík. “Postoje mnoge zablude o Bogu. Kad mi netko kaže da je ateist, obično pitam: A kako zamišljaš Boga ne vjerujući? Ponekad moram reći, kad mi osoba opisuje svoju ideju o Bogu: Hvala Bogu što ne vjerujete u tog Boga! Ni ja ne vjerujem u t[akv]oga Boga”.

Tomáš Halík, drugi dio intervjua za Vatican News

Prvi dio intervjua: OVDJE, a treći OVDJE.

Halik, koji je, između ostalog, nagrađen prestižnom nagradom Templeton, jedan je od najčitanijih duhovnih autora našeg doba. S njegove točke gledišta “najrasprostranjenija religija” je “neštoizam” – uvjerenje da postoji “nešto”. “Nešto je iznad nas … Zadatak je teologa da daju tumačenje tog nečega!”, kaže.

Boga ne vidimo jer je preblizu

Na pitanje tko je Bog i zašto ga ne vidimo, Halik kaže: “Ne vidimo Boga jer je preblizu! Nitko od nas nije vidio svoje lice; u zrcalu samo vidimo svoje lice. A Boga vidimo samo u zrcalu – posebno u zrcalu lica Isusa Krista. Njegovo čovještvo je prozor kroz koji mi možemo Boga vidjeti na djelu”.

“Da, postoje različiti tragovi Boga, u prirodi, u povijesti. Glede toga, Pascal je jednom rekao: “Dovoljno je svjetla za one koji žele vjerovati i dovoljno tame za one koji vjerovati ne mogu” (vatican news).

Tomáš Halík o velikim pitanjima – Templeton Prize 2014. 1) Kako možemo zaštititi dostojanstvo i neograničeni potencijal svakog muškarca, žene i djeteta, budući da su svi ljudi stvoreni na sliku Božju? 2) Kako oni koji imaju vjeru mogu prihvatiti ateiste? 3) Zašto je ljudima toliko teško vjerovati u vječni život? 4) Ne pokazuje li sve zlo na svijetu da nema Boga? 5) Je li Bog odgovor ili pitanje?

VIDEO

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.