Trans žene: Zahvaljujući papi Franji dio smo Crkve

Zahvaljujući papi Franji, žene queer zajednica iz južnotalijanskog obalnog grada Torvaianica osjećaju se „malo više ljudi“, a odnedavno i dijelom Crkve. Crkva je dugo bila zatvorena za queer katolike, rekla je jedna od njih novinskoj agenciji Associated Press u nedjelju 19. studenog na Svjetski dan siromaha, prenosi katholisch.de

„U prošlosti nas ljudi nisu doživljavali kao normalne ljude, za njih smo bili đavao“, rekla je žena u videosnimku za Associated Press. „Tada je papa Franjo došao i otvorio nam vrata Crkve“

U nedjelju je mjesni župnik Torvaianice, Andrea Conocchia, odvezao autobus s 50 siromašnih iz svoje župe u Vatikan na katolički Svjetski dan siromašnih, uključujući i žene iz queer zajednice. „Za nas je on svetac“, kažu, prenosi Reuters u videu gdje ističu da su trans žene na Svjetski dan siromašnih bile na ručku s papom Franjom, sjedeći za istim stolom. Pomogao im je s hranom, lijekovima i higijenskim potrepštinama tijekom Covid-19 pandemije.

Budući da župa nije imala dovoljno novca, župnik je zamolio papinskog djelitelja milostinje kardinala Konrada Krajewskog za pomoć. Ne samo da je slao novac, već se i pobrinuo da žene u Vatikanu budu cijepljene te da mogu susresti Papu. Zahvaljujući župniku Conocchiji, trans žene sada dolaze na Papinu audijenciju srijedom svakog mjeseca.

Ove i druge geste prihvaćanja od strane Crkve naišle su na veliko odjek u obalnom gradu južno od Rima, posebno u svjetlu nedavne izjave Dikasterija za nauk vjere da trans osobe mogu primiti sakrament krštenja te biti kumovi i svjedoci. Zagovornici prava seksualnih manjina pozdravili su taj potez, dok su konzervativni krugovi oštro kritizirali Papu zbog toga. Međutim, za trans žene ove su geste konkretni znakovi da ih Papa prepoznaje, da je čuo njihove priče i da im želi dati do znanja da su dio Katoličke crkve (katholisch.de; reuters.org; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.