Emil Paul Tscherrig upozorava na klerikalizaciju laika

Svećenici i laici imaju različite zadaće: Crkva funkcionira samo kroz suradnju i komplementarnost, kaže švicarski kardinal i bivši nuncij u Italiji Emil Paul Tscherrig. Međutim, upozorava na svojevrsno laičko svećenstvo.

Švicarski kardinal i bivši apostolski nuncij u Italiji i San Marinu, Emil Paul Tscherrig, upozorava na zamjenu zaređenih svećenika nekom vrstom laičkog svećenstva. To bi često dovodilo do napetosti. Svećenik ima svoju zadaću, laici svoju: Crkva smo samo u suradnji i nadopunjavanju ta dva poziva, kako nas je učio Drugi vatikanski koncil, istaknuo je u ponedjeljak 21. svibnja nuncij emeritus u razgovoru za internetski portal kath.ch. Crkva je narod u pokretu i stalno se mora nositi s promjenama u svijetu.

Pitanje „viri probati“ je stara rasprava. S jedne strane postoje svećenici koji su prešli iz drugih vjeroispovijesti i nastavili službu u Katoličkoj Crkvi, kao i oni koji su se za svećenički poziv odlučili u kasnijoj životnoj dobi. „S druge strane, u trenutnoj pravnoj situaciji žene su isključene iz trajnog đakonata. Moguće je da će to pitanje ponovno postati tema rasprave na aktualnoj sinodi“, rekao je Tscherrig. U Crkvi ne moraju svi raditi sve, a prije svega ne treba od laika praviti kler. Nuncij emeritus od globalnog sinodalnog procesa, koji će na jesen ući u svoju drugu i posljednju fazu, se nada „većoj suradnji unutar Crkve“. Crkva treba laike ne samo kao pomoćnike zaređenih službenika, nego i kao krštene ljude koji „na vlastitu odgovornost sudjeluju u poslanju Crkve“, nastavio je Tscherrig. Kao primjer naveo je izvanredne pomoćnike u pričešćivanju, koji su velika pomoć tamo gdje svećenici ne mogu biti stalno prisutni. Učinkovita suradnja u tom smislu bila bi doista svojevrsna ‘revolucija’ u životu mnogih Crkava“, zaključio je.

Papa Franjo pozvao je Tscheriga u Kardinalski zbor na prošlom jesenskom konzistoriju. Nedugo zatim imenovan je članom najvišeg crkvenog suda, Apostolske signature. Tscherrig je bio u diplomatskoj službi Svete Stolice od 1978. Uz Trinidadu i Tobagu, Dominikanskoj republici, Granadi i Barbadosu, a potom je bio nuncij u Južnoj Koreji, Mongoliji, nordijskim zemljama (Švedskoj, Danskoj, Finskoj, Islandu i Norveškoj), Argentini te kao prvi Netalijan u Italiji i San Marinu. Od veljače je član Dikasterija za kauze svetih, a od svibnja Dikasterija za biskupe. U ožujku mu je prestao mandat nuncija (katholisch.de; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.