Nakon tužbe za klevetu, radikalni portal Church Militant prestaje s radom

Američki internetski portal „Church Militant“ izgubio je tužbu za klevetu protiv kanonskog pravnika i svećenika Georgesa de Lairea iz Manchestera. Kako je u subotu 2. ožujka izvijestio National Catholic Reporter, „Church Militant“ mora platiti 500 tisuća dolara odštete i javno se ispričati de Laireu, navodi se u priopćenju odvjetničke tvrtke „Todd & Weld“. Također se navodi da posljedično kontroverzni internetski portal prestaje s radom krajem travnja, prenosi katholisch.de

Pozadina tužbe je anonimno napisan tekst o de Laireu koji je objavljen na „Church Militant“ početkom siječnja 2019. godine. U njemu je svećenik optužen za „pretvaranje dogme u herezu“. Nakon što je de Laire tužio internetski portal, pokazalo se da je autor članka Marc Balestrieri, kanonski pravnik koji je kao odvjetnik svojevremeno branio jednog klijenta protiv biskupije Manchester i de Lairea.

Odvjetnička tvrtka „Todd & Weld“ priopćila je da je Balestrieri upotrijebio svoj članak za „diskreditiranje svećenika i biskupije Manchester te za prikupljanje novca“. Balestrieri je u tu svrhu razgovarao s anonimnim izvorima koji su navodno negativno komentirali de Lairea. Međutim, izvore nije bilo moguće identificirati. Prema odvjetničkom uredu, Balestrieri se nije pojavio na sudu niti svjedočio. Organizacija „St. Michaels Media“, koja stoji iza portala „Church Militant“, potom se javno ispričala de Laireu: „Žao nam je što članak nije propisno verificiran. St. Michaels Media se stoga iskreno ispričava za štetu koju je nanio ocu de Laireu“.

Da homofobni konzervativci budu uhvaćeni u gay aferama priča je stara koliko i konzervativci. No koliko god se puta ovaj obrazac ponavljao, još uvijek šokira očigledno licemjerje. Krajem studenog 2023. osnivač portala „Church Militant“ Michael Voris podnio je ostavku zbog „kršenja moralne klauzule“ vlastite organizacije. Muški zaposlenici portala optužili su Vorisa da im je slao svoje golišave fotografije. Internetski portal poznat je po svojim sadržajima koji se temelje na mješavini desničarske politike, homofobije i radikalnih vjerskih sadržaja (ncronline.org; katholisch.de; fratellanza.net).

VIDEO

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.