U Njemačkoj tek oko 69.000 učenika pohađa islamski vjeronauk

Broj učenika koji pohađaju nastavu islamskog vjeronauka znatno je porastao posljednih pet godina. Tada je vjeronauk pohađalo oko 54 tisuće djece i mladih. To je rezultat istraživanja koje je ovog tjedna objavila integracijska služba za medije pri ministarstvima kulture u 16 njemačkih saveznih država.

Prema izvješću, tek mali dio muslimanske djece u njemačkim školama pohađa islamski vjeronauk. Konkretne brojke pokazuju da bi u Bavarskoj stopa iznosila oko jedanaest posto, u Baden-Württembergu i Rheinland-Pfalcu samo oko četiri posto. U pet istočnonjemačkih pokrajina koje nisu gradovi nema posebnih ponuda vjeronauka za muslimane, dok se zapadnonjemačke gradske države Hamburg i Bremen oslanjaju na zajedničko, međukonfesionalno vjersko obrazovanje.

Nedostatak nastavnika za islamsku teologiju smatra se preprekom za proširenje ponude. Zbog mogućeg utjecaja stranih država, ali i rezervi prema većinom konzervativnim islamskim udrugama, sve više saveznih država počinje školovati vlastite vjeroučitelje, pišu njemački mediji. Međutim, kritičari ne smatraju da su dosadašnje mogućnosti usavršavanja u Njemačkoj bile dovoljne (vatican news; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.