U Vatikanu najavljen simpozij o svećeništvu, Ouellet: osvrt na zlostavljanja, celibat i ulogu žena

Prefekt Kongregacije za biskupe kardinal Marc Ouellet najavio je u ponedjeljak 12. travnja u Vatikanu međunarodni simpozij o svećeništvu od 17. do 19. veljače 2022. godine.

Kongregacija za biskupe zajedno s drugim vatikanskim dikasterijima želi razmatrati teme celibata, karizme i duhovnosti, rekao je kardinal Marc Ouellet. Na primjedbu novinara da je o celibatu bilo riječ na brojnim skupovima, biskupskim sinodama te se o njemu upravo raspravlja i u sklopu Sinodalnoga puta u Njemačkoj, kardinal je odgovorio da na najavljenom međunarodnom simpoziju “Za fundamentalnu teologiju svećeništva“ neće biti riječ samo o pitanju celibata, no da su otvoreni za sva pitanja.

U prvom redu tu je pitanje zvanja općenito, istaknula je na konferenciji za novinare suorganizatorica talijanska profesorica s Papinskoga sveučilišta Gregoriana Michelina Tenace, najavivši i „moguća iznenađenja“. Smatra da se pitanje celibata ne može smatrati „pogreškom“, dodajući da na simpoziju žele dati novi interes za različita zvanja u Crkvi.

Bit će riječi i o klerikalizmu, kao i drugim temama. Primjerice o prihvaćanju migranata i svećeničkom svjedočenju u sekularnom društvu, kao i o celibatu te svećeničkoj samoći, istaknuto je.

Rektor Papinskog francuskog zavoda u Rimu Vincent Siret predstavio je formu simpozija, riječ je o konferenciji otvorenoj za sve i na različitim jezicima, a o pitanju celibata između ostaloga je istaknuo posvješćivanje razloga koji opravdavaju takvu životnu odluku, predstavivši posljedice i u vezi s tim odgovarajuće puteve života u skladu s tim darom.

Na pitanje francuskoga novinara je li razrada problema zlostavljanja u Crkvi u kontekstu “pitanja moći“ ponovno u središte dovela pitanje svećeničke službe, i kardinal Ouellet i prof. Tenace istaknuli su veliku važnost svećeničke formacije, a prof. Siret dodao je da pitanje moći nije ograničeno na područje svećeničke službe već se odnosi na cijelu Crkvu. Pritom je upozorio da se svećenikom postaje iz ljubavi, ljubavi prema bližnjemu kao što je to isticao sv. Ivan Marija Vianney. Realnost svećeništva mora se puno bolje artikulirati, uzeti u obzir različite elemente i razine, napomenuo je prof. Siret.

Na pitanje treba li u svećeničkoj formaciji intenzivirati pitanje laika i osobito supružnika, kardinal Ouellet odgovorio je da je njemu osobno vrlo stalo do toga. Važno je poboljšati suradnju svećenika i laika i općenito različitih crkvenih zvanja, ali osobito i ulogu žena, a to bi pitanje moglo biti jedno od iznenađenja najavljenoga simpozija, rekao je.

Simpozij „Za fundamentalnu teologiju svećeništva“ na poseban se način bavi formacijom budućih svećenika u Crkvi; dio je puta sinodalnosti kao jedine mogućnosti suočavanja s crkvenim klerikalizmom, koji nije opasnost samo za svećenike. Služba svećenika nije u prvom redu strukturne ili organizacijske naravi već u biti mistična, pridržana otajstvu vjere, istaknuo je prof. Sirat.

Jutarnje radove simpozija vodit će Kongregacija za bogoslužje i sakramentalnu stegu a popodnevne Kongregacija za katolički odgoj. U subotu 19. veljače Papin državni tajnik kardinal Pietro Parolin u bazilici Sv. Petra slavit će misu sa sudionicima simpozija. Radovi su u znaku tri ključna pojma – celibat, karizma, duhovnost. U razgovore su uključeni i predstavnici Kongregacije za proglašenje blaženih i svetih te prefekt Dikasterija za laike, obitelj i život kardinal Kevin Farrell. Papa Franjo će na kraju simpozija uputiti posebnu poruku sudionicima (ika; vatican news; la stampa).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.