Ubijeni jer su se skrivali Židove: svih 9 članova obitelj uskoro će biti proglašeni blaženima

Poljoprivrednik, njegova supruga u sedmom mjesecu trudnoće i njihovo šestero djece: svi će sada Papinom odlukom biti proglašeni blaženima. Ubili su ih nacisti jer su skrivali Židove.

Devet članova obitelji Ulma koje je njemačka okupacijska policija ubila u Poljskoj 1944. bit će proglašeni blaženima 10. rujna 2023. Odluka je to pape Franje, priopćila je istočnopoljska nadbiskupija Przemysl. Seljak Jozef Ulma, njegova supruga Wiktoria, koja je bila u sedmom mjesecu trudnoće, i njihovo šestero djece u dobi od jedne i pol do osam godina na svom su imanju skrivali Židove od njemačkih okupatora te su zbog toga strijeljani.

Čelnik vatikanskog tijela za kanonizacije, kurijalni kardinal Marcello Semeraro slavit će misu beatifikacije u nekadašnjem mjestu prebivališta Ulmasa, u selu Markowa, objavila je tamošnja nadbiskupija. Franjo je u prosincu 2022. priznao mučeništvo bračnog para Ulma i njihovih sedmero djece. Beatifikaciji ništa nije stajalo na putu.

Obitelj je godinu i pol skrivala osam Židova na svojoj farmi u poljskom podnožju Karpata i tako ih zaštitila od deportacije u nacistički logor smrti. Priča se da ih je izdao muškarac iz susjednog gradića. Skrivena židovska obitelj povjerila mu je svoje posjede. Policija je prije obitelji Ulma ubila svih osam Židova.

Obitelj Ulma u Poljskoj se smatra simbolom pomoći Židovima i mučeništva tijekom njemačke okupacije. Godine 2016. predsjednik Andrzej Duda otvorio je Obiteljski muzej Ulma u Markowi u čast Poljaka koji su spašavali Židove od holokausta. Od 2018. godine, godišnjica ubojstva obitelji Ulma, 24. ožujka, odlukom predsjednika Dude nacionalni je Dan sjećanja na poljske spasitelje Židova. Izraelski memorijalni centar Yad Vashem dodijelio je obitelji Ulma počasnu titulu “Pravednika među narodima” 1995. godine. Nadbiskupija je potom 2003. godine pokrenula postupak beatifikacije obitelji.

Prema povjesničarima, samo u Podkarpatskoj regiji najmanje 1600 Poljaka skrivalo je oko 2900 Židova od njemačkih okupatora tijekom Drugog svjetskog rata. Spominje se da su tamo nacionalsocijalisti ubili oko 200 Poljaka jer su namjeravali spasiti Židove. Do sada je država Izrael odlikovala više od 7200 Poljaka kao “Pravednike među narodima” za spašavanje Židova – više nego iz bilo koje druge nacije.

U slučaju proglašenja blaženim Katolička crkva papinom presudom utvrđuje da je umrla osoba živjela uzornim životom utemeljenim na vjeri i na poseban način slijedila Krista. Otuda službena preporuka da se ova osoba prihvati kao uzor i zagovornik kod Boga. Za razliku od svetaca, blaženici se štuju samo regionalno. Beatifikacija može, međutim, biti praćena kanonizacijom i time svjetskim štovanjem dotične osobe (kna; fratellanza.net).

VIDEO

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.