Učiniti sveučilišnu teologiju više ekumenskom

U samo pet godina broj studenata teologije u Njemačkoj pao je za 25 posto, a žene su također znatno podzastupljene: Biskup Christoph Hegge stoga poziva na ekumensku suradnju.

Prema riječima münsterskog pomoćnog biskupa Christopha Heggea, znanstvena teologija na sveučilištima trebala bi biti više ekumenska. „Egzegeza bi se, na primjer, također mogla predavati zajedno“, rekao je u srijedu 15. studenog na proslavi „Albertus Magnus“, sv. Alberta Velikog, zaštitnika Katoličkog teološkog fakulteta Sveučilišta u Erfurtu.

„Potrebna je hrabrost za daljnji razvoj teologije.“ Založio se za veću suradnju katoličkog i evangeličkog fakulteta. Hegge je dopredsjednik Povjerenstva za znanost i kulturu Njemačke biskupske konferencije (DBK).

„Moramo podržavati jedni druge u dijalogu jer smo svi u Crkvi na istom brodu“, objasnio je Hegge. Snažna prisutnost teologije na državnim sveučilištima nudi izvrsnu priliku da se u interdisciplinarnom dijalogu daju odgovori na aktualne probleme i pojave iz kršćanske perspektive. „Želimo biti na vrhuncu znanosti.“

Hegge je priznao da je jedan problem nedostatak mladih znanstvenika. U samo pet godina broj studenata teologije u Njemačkoj pao je za 25 posto. Žene su također značajno podzastupljene. Jedini katolički teološki fakultet u Istočnoj Njemačkoj nalazi se na Sveučilištu u Erfurtu (kna; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.