Ukinut PDV na doniranje hrane u BiH

Delegati u Domu naroda Parlamenta BiH su danas 15. lipnja 2023. sa 13 glasova za jednoglasno usvojili Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatnu vrijednost kojim je ukinut PDV na doniranu hranu, no potrebno je još koraka.

Od 13 prisutnih delegata od ukupno 15 u Domu naroda, svi su glasali za ukidanje PDV-a te je ova inicijativa konačno i usvojena. Predstavnički dom je ranije u rijetkoj predstavi jednodušnosti jednoglasno usvojio iste izmjene, te je usvajanjem ovih izmjena omogućeno da hrana u vrijednosti od oko 130 miliona KM na godišnjem nivou ne bude uništena nego donirana za one koji sebi ne mogu priuštiti nijedan obrok dnevno. No za to je potrebno još koraka, logistike i razvoja sustava doniranja i distribucije hrane.

Također, Upravni odbor Uprave za indirektno zaduživanje je dužan u roku od 60 dana stupanja na snagu ovog zakona donijeti podzakonski akt o provođenju.

U sklopu projekta „Nitko gladan, nitko sam“, Fondacije Mozaik utvrđeno je da je ukupni iznos vrijednosti donirane hrane u 2020. godini iznosio 82,7 miliona KM, od čega je na plaćeni PDV otišlo 12,01 milion KM. Također, prema analizi u toku 2020. vrijednost uništene hrane u Bosni i Hercegovini je iznosila 126,6 miliona KM, a prema procjenu UN-a u godišnje se uništi 140.000 tone hrane.

Hrvatska je i ranije ukinula PDV, no nakon toga bio je potreban temeljit razvoj sustava

Republika Hrvatska je na poziv platforme „Mreža hrane“ PDV ukinula 2015. godine, no dug je put bio do stvaranja logistike i uspostave sustava. Radilo se i radi na pokretanju Banke hrane. 

„Mreža hrane“ je platforma koja je nastala 2015. godine u Hrvatskoj s ciljem razvoja nacionalnog sustava doniranja hrane i distribucije donirane hrane. Nakon sedam godina djelovanja, u studenom 2022. prestala je s radom. „Kad smo kretali s ovom pričom nismo imali pojma da bi to moglo doći do ovih razmjera. Nama je cilj bio da se doniranje hrane oslobodi PDV-a, a onda se proširila svijest o ovom problemu. Krenuli smo sa sedam milijuna kuna, a danas smo na stabilnih 20 milijuna. No ono što je još važnije je da smo pri kraju procesa pokretanja Banke hrane u čemu je Ministarstvo poljoprivrede unazad dvije godine napravilo odličan posao“, izjavio je tom prilikom teolog dr. sc. Zoran Grozdanov, koordinator Mreže hrane (fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.