Umrla redovnica Lea Ackermann, osnivačica organizacije za ženska prava Solwodi

Umrla je katolička redovnica i aktivistica za ženska prava Lea Ackermann, koja je, prema organizaciji za ženska prava Solwodi, čija je osnivačica, umrla u utorak 31. listopada nakon operacije u 86. godini u Trieru, izvijestila je KNA.

Ackermann je dugo bila lošeg zdravlja i stoga se prije nekoliko tjedana preselila u centar za starije osobe u gradu Rhineland-Pfalz. „Sa s. Leom, Solwodi gubi snažnu osobnost i karizmatičnu utemeljiteljicu. Zahvaljujući njoj pitanja kao što su prostitucija i rodno uvjetovano nasilje prvi put su došla na dnevni red u kasnim 80-ima“, objasnila je organizacija. Ackermann je neumorno radila kako bi osigurala da ranjive žene s migracijskom ili izbjegličkom poviješću ili s iskustvom nasilja dobiju podršku i da im se da glas. 

Činjenica da je organizacija Solwodi sada zastupljena na 18 lokacija s 21 specijaliziranim savjetovalištem i da je kontaktno mjesto za više od 2000 žena svake godine „veliko je postignuće njezina života“. Među onima koji su posebno istaknuli njezine zasluge je i poznata publicistica Alice Schwarzer, koja je pokojnoj redovnici Lei Ackermann odala počast kao „prijateljici i suborkinji protiv ponižavanja i iskorištavanja žena“. U intervjuu za KNA u četvrtak 2. studenoga, Schwarzer ju je nazvala „nezamjenjivom“. U online osmrtnici na stranici „Emma“, Schwarzer piše o „redovnici i revolucionarki“. Ackermann je bila „jedan od najglasnijih glasova u Njemačkoj protiv sustava prostitucije“.

Sestra Lea Ackermann je rođena 2. veljače 1937. u Völklingenu, Saarland. Školovana bankarica pridružila se Sestrama misionarkama Naše Gospe od Afrike („Bijele sestre“) 1960. godine. Studirala je jezike, teologiju, pedagogiju i psihologiju te radila kao učiteljica u Ruandi i Keniji. Tamo je započela kampanju protiv seksualnog iskorištavanja žena i trgovine ljudima. Godine 1985. osnovala je Solwodi u Mombasi, Kenija. Skraćenica Solwodi znači „Solidarity with Women in Distress“ („Solidarnost sa ženama u nevolji“). Za svoj je trud redovnica dobila brojna priznanja u zemlji i inozemstvu, uključujući njemačko državno priznanje Veliki savezni križ za zasluge, Augsburšku nagradu za mir, nekoliko počasnih doktorata i Orden za zasluge Udruge njemačkih kriminalističkih policajaca (kna; ika; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.