Unatoč protivljenju poljskih biskupa, predsjednik potpisao zakon o umjetnoj oplodnji

Poljski predsjednik Andrzej Duda potpisao je zakon o državnom preuzimanju troškova umjetne oplodnje, unatoč pozivu poljskih biskupa da ga odbaci, objavila je u subotu 16. prosinca 2023. KNA.

Crkva u Poljskoj do sada je bila suzdržana od komentiranja promjene vlasti. No sada se vode prijepori oko novog zakona o umjetnoj oplodnji. Nadbiskup Gądecki se stoga obratio predsjedniku – bez uspjeha. Duda je potpisom omogućio stupanje na snagu zakona, priopćio je njegov ured u noći na subotu. Zakon je donijela nova vladajuća koalicija centra i ljevice i time ispunila jedno od svojih središnjih izbornih obećanja.

Predsjednik Poljske biskupske konferencije poznanjski nadbiskup Stanisław Gądecki prije toga je pozvao Dudu da odbaci zakon ili ga proslijedi ustavnom sudu. Nadbiskup Gądecki je napisao Dudi kako je in vitro oplodnja „eksperiment na ljudima“.

Nova poljska vlada Donalda Tuska pozdravila je odluku predsjednika Dude. U slučaju da je Duda odbio potpisati zakon, vladajuća koalicija ga ne bi mogla donijeti, jer joj u parlamentu nedostaje jedan glas za potrebnu većinu kojom bi mogla zaobići predsjednikov veto.

U in vitro metodi (IVF), jajna stanica prethodno izvađena iz žene kombinira se sa spermom muškarca u epruveti. Gądecki piše u svom pismu od srijede da se svi embriji stvoreni na ovaj način obično ne prenose u ženinu maternicu. Neki embriji bi bili proglašeni „viškom“ i uništeni ili zamrznuti. Prema nadbiskupu Poznańa, neki od embrija prenesenih u maternicu također će biti uništeni prema „eugeničkim kriterijima selekcije“. „Dakle, imamo posla s namjernim selektivnim pobačajem u kontekstu metoda koje bi trebale promicati život“. Gądecki je naglasio: „Neplodnost je težak ispit.“ Zalaže se za „nacionalni program stvarnog liječenja neplodnosti“. Uklanjanje medicinskih ili psiholoških uzroka neplodnosti pružilo bi mnogo bolje šanse za rađanje zdravog djeteta od umjetne oplodnje. Istovremeno, Gądecki je rekao da djeca začeta in vitro metodom jednako zaslužuju ljubav i poštovanje kao i ona začeta prirodnim putem.

Protivnici in vitro oplodnje već su najavili prosvjede i demonstracije. Krzysztof Kasprzak iz Zaklade Život i obitelj rekao je, kako prenosi crkvena televizija Radio Maryja, da je potrebno pokazati predsjedniku da je donio pogrešnu odluku.

Novi potpredsjednik poljske vlade Wladyslaw Kosiniak-Kamysz iz liberalno-konzervativnog Trećeg puta ocijenio je stupanje na snagu zakona o in vitrou uspjehom. „Ovo je prilika za sreću tisuća poljskih obitelji“, rekao je. „Svoje obveze ispunjavamo korak po korak.“ Supredsjedavajući Ljevice Robert Biedron oštro je kritizirao pismo Gądeckog Dudi. Izjavio je: „Običaj da crkva odlučuje o politici države je završen“ (kna; ika; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.