Uspon EWTN-a: od pobožnosti do stranačkog agitiranja

Budući da pojedinci kod nas često prevode vijesti producirane na Catholic News Agency (CNA), smatramo važnim upozoriti kako je ta agencija, odnosno mreža EWTN u čijem je ona vlasništvu, posljednjih godina poprilično zastranila u političku pristranost te da zbog toga u pojedinim svojim izvještajima nerijetko pokušava manipularati čitateljima. Činjenice koje potkrjepljuju ove tvrdnje iznešene su u ranijih nekoliko tekstova.

Sve češće se u vijestima ili komentarima vijesti iz Crkve i svijeta na portalima i drugim medijima s vjerskom tematikom kod nas nalazi i već uvriježeni priljepak “izvještava Catholic News Agency” ili “piše CNA”. No korištenja tog američkog izvora problematično je iz više razloga.

Ta se agencija, uz to što se smatra da ima sve konzervativnije uredništvo, čini jednom od glavnih krivaca zašto se u javnom mnijenju stvorila odbojnost i otpor određenog broja američkih i inih, među kojima i naših, katolika prema socijalnom nauku Crkve koji jasno štiti migrante, siromašne, marginalizirane – teme Evanđelja i nauka Crkve na koje često podsjeća trenutni Rimski biskup – pa se ta odbojnost vidi i u odnosu prema papi Franji.

CNA je od 2014. godine u vlasništvu EWTN-a

Televizijska kuća EWTN (Eternal Word Television Network) za sebe tvrdi da je najveća katolička televizijska kuća na svijetu, a prema njihovoj web stranici EWTN svojim programima na engleskom, španjolskom, njemačkom i francuskom jeziku doseže oko 200 milijuna kućanstava u 140 zemalja svijeta. Osnovala ju je 1981. godine Majka Angelica u Birminghamu (Alabama) s početnim kapitalom od 200 dolara. Emiter sada ima 16 satelitskih i kabelskih kanala za svoje televizijske programe, kao i radio stanicu i internetske usluge. EWTN 2011. godine preuzima novine National Catholic Register, prethodno u vlasništvu kontroverznih Kristovih legionara koje je osnovao zlostavljač Marcial Maciel. Uz to, EWTN 2014. godine preuzima američku novinsku agenciju Catholic News Agency (CNA) i s njom povezanu latinoameričku Aci prensa.

Umrežavanje bogatih donatora i blizina republikancima

EWTN koja u početku biva posvećena katoličkoj pobožnosti te konzervativnim katehezama i apologetici prerasta u vrlo utjecajno medijsko carstvo, dobro povezano s republikanskim političarima i ranijim predsjednikom Donaldom Trumpom. EWTN, za koje je “katolička perspektiva” neskriveno stranačka, postaje medijski gigant zahvaljujući i umrežavanju bogatih konzervativnih katoličkih donatora i nekih od najjačih anti-Papinih snaga u katoličkom svijetu. Te su veze kroz labirint neprofitnih organizacija pomogle razvoj EWTN-a. Riječ je o složenoj priči koja uključuje podudaranje svojevrsnog konzervativnog katoličanstva u američkom stilu s konzervativnom političkom ideologijom i ekonomskom teorijom.

Heidi Schlumpf: Od pobožnosti do stranačkog agitiranja

Istraživanjem utjecaja ogromne količine novčanih donacija na medijsko izvještavanje katoličkih medija godinama se bavi čikaška novinarka katolkinja Heidi Schlumpf. Ona je tijekom 2019. godine napisala četiri opširna istraživačka teksta u kojima upozorava na ovu problematiku u slučaju EWTN-a i manipulacije javnim mnijenjem prikrivene pod tobožnjim pobožnim katoličkim izvještajima. Nije jedina ni prva koja je na to upozoravala i upozorava. Njen prvi tekst naslovljen Uspon EWTN-a: od pobožnosti do stranačkog agitiranja, s podnaslovom Carstvo masovnih medija preraslo je u “Fox News” vjerskog emitiranja, donosi upravo ono što će ukratko biti preneseno u nastavku ovoga teksta.

Schlumpf podsjeća kako je u predsjedničkoj predizbornoj kampanji 2016. godine EWTN pomogla republikancima tako da su sugerirali da njihovi kandidati gostuju na EWTN-u s ciljem popravljanja njihovih predizbornih anketa. Dogovor je pao pa EWTN-ov iznimno kontroverzni urednik vijesti i voditelj Raymond Arroyo (ujedno i službeni biograf osnivačice Majke Angelice) radi 15-minutni pristrani intervju s republikanskim kandidatom Donaldom Trumpom, dok je nešto ranije to isto s kandidatom za potpredsjednika SAD-a učinila njegova kolegica Lauren Ashburn. Jedanaest dana kasnije oni su (iznenadno) izabrani, a tomu je, prema istraživačkom centru Pew, pomogla snažna podrška bijelih katolika, tipičnih gledatelja EWTN-a.

Arroyo – neprofesionalnost i pristranost

Iako je ova mreža i u prošlosti bila prijateljski raspoložena prema Republikanskoj stranci, politička stranačka pripadnost EWTN-a postala je vidljivija od Trumpova izbora u Bijelu kuću, ponajviše u dva news showa: News Nightly i The World Over. Raymond Arroyo, koji kontinuirano vodi žestoke kampanje protiv pape Franje, istovremeno počinje raditi i za Trumpu iznimno bliski Fox News Channel. Savršeni spoj, reći će mnogi, uspoređujući programe tih dviju medijskih kuća.

Arroyo 2020. pokušava ponoviti intervju-podršku Trumpu iz 2016. godine pa ponovno intervjuira predsjednika koji se bori za drugi mandat. Tom mu prigodom Arroyo citira skandalozno pismo osramoćenog Carla Maria Viganòa (čiji je napad na Papu Franju 2018. godine lansiran preko EWTN-a, o čemu je već bilo dosta govora), odnosno dio u kojem Viganò govori o bitci između “djece svjetlosti” [Trumpovih glasača] i “djece tame” [onih koji to nisu], upitavši ga je li “to točno čitanje toga gdje se nalazimo.” Predsjednik je Viganòa u odgovoru nazvao “velikim gospodinom” koji je “vrlo poštovan, kao što znate”. Pismo je okarakterizirao kao “ogromno pismo podrške od strane Katoličke crkve”.

Istovremeno, u jeku predizborne kampanje, CNA objavljuje članak s naslovom: Kardinal Burke: Joe Biden ne bi smio primati svetu pričest. Ova potonja tema javnog prozivanja osoba kojima treba uskratiti pričest dugo je bila – a možda je još uvijek – omiljena i pojedinim čistuncima na “najčitanijem hrvatskom vjerskom web portalu”.

EWTN je vjerojatno utjecajnija mreža od američkih biskupa

EWTN-u u katoličkom svijetu ne postoje alternative. Jednom kada su pretekli rani i manjkavi pokušaj američkih biskupa da formiraju vlastitu mrežu, EWTN je brzo postala jedini dominirajući “katolički” glas na televizijskom pejzažu u Sjedinjenim Američkim Državama – a taj glas postao je globalan. Mreža osnovana 1981. u samostanskoj garaži tada nepoznate redovnice klarise po imenu Majka Angelica, vjerojatno ima veći utjecaj od američkih biskupa, pogotovo jer je njihov autoritet, koji je već bio u padu, dodatno umanjen njihovim pogrešnim upravljanjem krizom seksualnog zlostavljanja od strane svećenstva. Carstvo EWTN-a sada očito oblikuje i same biskupe, ali ono što biskupi – i drugi, katolici i nekatolici – dobivaju, vrlo je specifičan dio katoličanstva s EWTN-a.

Carstvo masovnih medija preraslo je u vjerski Fox News

Medijski dijelovi organizacije – od EWTN-a do National Catholic Register-a i Catholic News Agency – teško da su objektivni kroz njihovu vrstu “novinarstva” koja bi se mogla očekivati na Fox Newsu ali i ne od onoga što je započelo kao vjerska mreža u kojoj bi katolici mogli pronaći prijenos mise i druge duhovne programe.

Neki su možda pomislili da će EWTN, pod laičkom kontrolom od 2000. godine, nestati ili barem propasti nakon smrti svoje karizmatične osnivačice 2016. godine, no mreža je posebno među pojedincima i skupinama samo nastavila rasti u veličini i očitom utjecaju. Jasno, s novcem za kontrolu priče o suvremenom katoličanstvu.

Kontroverzni članovi upravnog odbora

Uz pristrano političko izvještavanje EWTN ima vezu i s ekonomskim slobodarskim ideolozima poput člana upravnog odbora EWTN-a i velikog donatora Timothyja Buscha koji stoji iza Napa Legal Institute, koji pak kombinira konzervativnu teologiju i libertarijansku ekonomiju. Osim Napa i EWTN-a, Busch je također uključen i u druge konzervativne katoličke organizacije pa je “suradnik” u Opus Dei-u i dugogodišnji član organizacije za bogate katoličke poslovne lidere Legatus. Otvoreni je podupiratelj Donalda Trumpa, a jedanput je zloupotrebio i prijenos mise na EWTN-u kazavši da je Trumpova era “izlazak iz tame u svjetlost”.

P. Mark Massa: “Ili su neiskreni ili nisu budni”

U svakom slučaju “to je opasna igra”, rekao je komentirajući pristranost EWTN-a isusovac p. Mark Massa, ravnatelj Centra za religiju i američki javni život na Boston Collegeu. “Iako tvrde da jednostavno pokušavaju odgajati katolike u pobožnosti i robusnom duhovnom životu, ljudi s desne strane iskorištavaju ih u svoje svrhe. Ili su neiskreni ili nisu budni”, kaže p. Massa.

Zabrinjavajuće je ovo spajanje ideoloških i političkih uzroka s teološkim. Isusovac Massa zaključuje: “Kad god se religija veže za političke ciljeve, to uvijek ispadne loše za religiju” (ncronline.org; fratellanza.net).

Drugi dio teksta naslovljen je: EWTN: povezanost s novcem bogatih konzervativaca i ‘anti-Franjo’ elementi.

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.