Nadbiskup Uzinić za Index: Ranije sam najavio da je u pripravi izvješće o stanju u nadbiskupiji

Nadbiskup Mate Uzinić: “Uz pokretanje svih tih istraga koje sam odradio, a neke su završene tek u ožujku ove godine, pripremao sam i izvješće za objavu javnosti. Svjesni smo da je to prvi put da se takvo što čini u Hrvatskoj, pa samim time nisam imao neki model koji bih slijedio. U intervjuu za Novi List od 2. travnja ove godine rekao sam da mi je želja i da radim na tome da se po primjeru biskupija izvan Hrvatske i u mojoj nadbiskupiji napravi istraživanje vezano za sve slučajeve zlostavljanja. […] Više puta sam molio da svi oni koji imaju ikakva saznanja o zlostavljanjima to prijave policiji i povjerenstvima za zaštitu maloljetnika. I tu molbu i sada ponavljam”. Prenosimo intervju Mate Uzinića za index.hr. S njim je razgovarala Matea Čelebija.

Što Vas je nagnalo da se jučer obratite javnosti i kažete sve o postupanju u slučajevima u kojima su se provodile i još uvijek se provode istrage protiv svećenika optuženih za pedofiliju i zlostavljanje?

Kada sam imenovan riječkim nadbiskupom koadjutorom, u studenom 2020., upoznao sam se s ovim strašnim i mučnim slučajevima. Prvo sam tražio više informacija od Kongregacije i slučajeve odmah prijavio Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci. Od početka sam imao potrebu o svemu tome obavijestiti i javnost jer sam uvjeren da je to jedini put kojim se možemo ozbiljno razračunati s ovim zločinima.

Uz pokretanje svih tih istraga koje sam odradio, a neke su završene tek u ožujku ove godine, pripremao sam i izvješće za objavu javnosti. Svjesni smo da je to prvi put da se takvo što čini u Hrvatskoj, pa samim time nisam imao neki model koji bih slijedio.

U intervjuu za Novi List od 2. travnja ove godine rekao sam da mi je želja i da radim na tome da se po primjeru biskupija izvan Hrvatske i u mojoj nadbiskupiji napravi istraživanje vezano za sve slučajeve zlostavljanja.

Također, u svojoj izjavi nakon zasjedanja 66. sabora HBK rekao sam kako je želja povjerenstva utvrditi točne podatke o tome koliko se u Hrvatskoj dogodilo slučajeva u posljednjih 30 godina, koliko je pokrenuto istraga i kakvi su njihovi rezultati.

Nakon objave teksta u tjedniku Nacional prošli tjedan o slučaju M.S., u reakciji na taj tekst ponovljeno je kako sam već najavio da ću obavijestiti javnost o ovim slučajevima, kao i o ukupnom stanju s prijavama i procesuiranjima zlostavljanja u Riječkoj nadbiskupiji. Iz tog razloga sam sazvao konferenciju za novinare u ponedjeljak, gdje sam javno objavio sve ono što je do sad istraženo i poznato.

Je li istina da ste godinama šutjeli o zlostavljanjima i, ako je, zašto niste odmah javno progovorili o tome? Kada ste saznali za prva zlostavljanja koja je počinio Milan Špehar?

O svim slučajevima kojima sam se bavio u posljednje dvije godine odmah sam informirao nadležni Dikasterij i državne institucije, stoga ne smatram da sam bilo što zataškavao ili prešućivao. Kao što sam spomenuo, tražit ću da se ukine zastara za zločine zlostavljanja maloljetnika, kako u Crkvi tako i u državi.

Slučaj M.Šp. nije iz vremena moga upravljanja Riječkom nadbiskupijom i s njim sam se upoznao nakon što sam prihvatio upravljanje u studenom 2020. godine. Informirao sam se dodatno o slučaju u Dikasteriju za nauk vjere koji me obavijestio da je slučaj arhiviran otpustom tog svećenika iz svećeničke službe. Bez obzira na to, ovaj slučaj prijavio sam Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci u veljači 2021. godine.  

Kako ste se osjećali dok ste prešućivali zlostavljanja?

Smatram da bi prešućivanje bilo da ove slučajeve nisam prijavio onima kojima sam to bio dužan učiniti prema građanskim i crkvenim zakonima, a to su Državno odvjetništvo i nadležni Dikasterij.

Detaljno sam proučio svaki slučaj i, gdje je bilo moguće, pokrenuo sam kanonske istrage ili ponovne kanonske istrage te svaki slučaj prijavio Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci, bez obzira na to radi li se o zastari, a sve kako bi se utvrdila istina i pravednost za žrtve.  

Kako komentirate današnje natpise Nacionala da ste istupili u javnost jer ste htjeli preduhitriti objavu njihovog članka u kojemu su iznesene ispovijesti žrtava zlostavljanja?

Ne niječem da je članak o slučaju M.S. u tjedniku Nacional ubrzao objavu Izvješća o prijavama i poduzetim radnjama vezano za slučajeve zlostavljanja maloljetnika i odraslih osoba u Riječkoj nadbiskupiji. Ali, kao što sam već ranije spomenuo i najavljivao, ovo izvješće je bilo pripremano i planirano za javnu objavu.

Jeste li znali za zlostavljanja u drugim nadbiskupijama? Jeste li znali za žrtve zlostavljanja u Splitu i Zadru?

Iz obje nadbiskupije su neki slučajevi bili javni i o njima se pisalo i piše, s čime sam i ja upoznat, ali ne poznajem dobro situaciju u tim nadbiskupijama da bih to mogao komentirati.

Je li Vam se ikada osobno obratila ijedna žrtva i tražila pomoć?

Da. Više puta. U svakom takvom slučaju sam učinio sve ono što sam u tom trenutku znao i mogao učiniti.  

Jesu li Vam ikada drugi svećenici, nadbiskupi ili netko drugi iz crkvenih redova rekli da su primijetili zlostavljanja koja su počinili svećenici?

Moja odgovornost se odnosi na sve ono što se tiče Riječke nadbiskupije u kojoj sam svakom takvom slučaju, bez obzira na to kako sam dobio prijavu, nastojao pristupiti s dužnom pažnjom, određujući da se provedu istrage i prijavljujući Državnom županijskom odvjetništvu one prijave za koje sam smatrao da sam ih prema Kaznenom zakonu RH dužan prijaviti.

Više puta sam molio da svi oni koji imaju ikakva saznanja o zlostavljanjima to prijave policiji i povjerenstvima za zaštitu maloljetnika. I tu molbu i sada ponavljam.

Uzinić je od ranije poznat javnosti po transparentnosti

Javnost jako dobro zna tko je nadbiskup Mate Uzinić. Često je istupao u medije, ponajviše za vrijeme pandemije koronavirusa kada se zamjerio široj kršćanskoj zajednici jer je zbog opasnosti od zaraze odlučio odgoditi pričesti i krizme. Također je u nekoliko navrata pozivao vjernike na cijepljenje i poštivanje zaštitnih mjera zato što ih je velik broj, unatoč pandemiji, hrlio na mise.

>> Nadbiskup koji je odgodio pričesti i krizme: Nisam te odluke donio olako 

Nedavno je, uslijed još jedne afere pedofilije u Crkvi, komentirao poteze svoga kolege nadbiskupa Đure Hranića, koji je prvo izjavio da je postupio ispravno u slučaju svećeničkog zlostavljanja maloljetnika u Sotinu, a potom se javno ispričao žrtvi.

Uzinić je tada rekao da je Crkva zbog nesnalaženja zanemarila žrtve, misleći da radi u korist institucije, te da se problem u Sotinu mogao riješiti na drugi način. Podsjećajući da je Isusu na prvom mjestu bila žrtva, Uzinić je poručio kako je Crkva kroz zanemarivanje žrtava zanemarila Isusa Krista i pozvao na izgradnju nove Crkve.

Uz ispriku svim žrtvama bilo kakvog nasilja koje su počinili svećenici i službenici Crkve, pozvao je sve koji imaju saznanja o takvim djelima da se jave i podnesu prijave. Apelirao je i na građanske i crkvene zakonodavce da ukinu zastaru za slučajeve zlostavljanja, posebno maloljetnika.

>> Nadbiskup Uzinić objasnio kome se trebaju javiti žrtve svećenika pedofila

Još jednom u ime Crkve molim ispriku od svake žrtve zlostavljanja od strane klerika ili osoba povezanih s Riječkom nadbiskupijom. Na koliko god prepreka nailazio, neću odustati od ove borbe. Riječka nadbiskupija treba i mora biti mjesto nulte tolerancije na bilo kakav oblik nasilja”, rekao je nadbiskup.

Tijekom svojih propovijedi često komentira društvena zbivanja pa se tako jednom prilikom osvrnuo na članak Slobodne Dalmacije o bivšoj prostitutki koja sada radi u Centru za socijalnu skrb, koji je izazvao žestoke kritike.

Tada je upitao sve prisutne: “Zato što je bila prostitutka, sad više ne smije činiti ništa dobro?”

Možda je jedan od najvećih Uzinićevih istupa u javnosti bio kada je prošle godine kontrirao svom kolegi, župniku iz Riječke nadbiskupije koji je odbio krstiti dijete lezbijskog para.

>> Uzinić o lezbijskom paru koji želi krstiti dijete: Žao mi je zbog komentara vjernika 

“Želio bih, zbog toga, sve nas, a osobito one koji sebi tako olako dozvoljavaju uvrede drugih i drugačijih, podsjetiti da bi obilježje Crkve trebalo biti prihvaćanje. Znak tog prihvaćanja su gostoljubivost, otvorenost i dobrodošlica”, rekao je tada Uzinić, dodavši da bi se volio upoznati s parom i njihovim djetetom.

Uzinić je prošle godine pružio javnu potporu Mireli Čavajdi pa je i time izazvao veliku buru među katoličkim vjernicima u Hrvatskoj. Napali su ga i pojedini kolege, a evo kako im je tada odgovorio:

“Evo zašto je ponekad bolje sa suosjećanjem šutjeti negoli nešto reći, pa i kad je riječ o načelima koja su nepromjenjiva, svima dobro poznata i ne treba ih ponavljati. I zašto naše ‘za život’ sa svojim posljedicama možda baš i nije uvijek za život iako bismo mi željeli drugačije. Dosta je vidjeti iskustva drugih iz kojih nismo ništa naučili. I zašto nam je svima osobno obraćenje potrebnije od moraliziranja i dijeljenja lekcija drugima”, napisao je Uzinić (index.hr; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.