Valentin

Valentin je bio je biskup (tj. poglavar kršćanske zajednice) u Terniju i umro je u Rimu oko 268. godine. Ono što se dodatno priča o ovom svecu, koji se štovao od davnina, uglavnom je legendarno.

Ono što ga je u današnje vrijeme učinilo tako poznatim je običaj darivanja cvijeća na Valentinovo, koji je nakon Drugog svjetskog rata preuzet iz Amerike. Ali ovaj običaj apsolutno nije nov, a Amerikanci su ga usvojili iz Europe. Sveti je Valentin najkasnije u 15. stoljeću bio povezan s blagdanom zaljubljenih, što se održalo do danas.

Još u davna vremena bio je običaj 24. veljače razmjenjivati ​​male darove i ljubavna pisma te poklanjati cvijeće. Međutim, razlog za to se više ne može jasno utvrditi. Legenda kaže da je Valentin bio ljubitelj cvijeća i entuzijastični uzgajivač cvijeća te je kao monah poklanjao prolaznicima cvijeće iz samostanskog vrta. Vjerojatnija je verzija da običaj darivanja cvijeća potječe od blagdana starorimske božice Junone, koji se vjerojatno slavio 14. veljače. Junona se smatrala zaštitnicom braka i obitelji. Ženama se na njezin blagdan darivalo cvijeće.

Svečeve se relikvije nalaze u Bazilici svetog Valentina u Terniju. Danas je Valentin zaštitnik zaljubljenih i zaštitnik dobrog i sretnog braka. Tako je papa Franjo više puta svima zaljubljenima čestitao ovaj dan: „Na dan svetog Valentina, ne mogu ne spomenuti i uputiti čestitku zaljubljenima, zaručenima: pratim ih svojom molitvom i blagoslivljam ih“, kazao je Papa (katholisch.de; vatican news; fratellanza.net).

VIDEO

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.