Valentina Alazraki i Philip Pullella: Priznanje Pape Franje priznanje je za sve kolege novinare

Svečanost u Dvorani konzistorija, tijekom koje je papa Franjo dopisnicima Televise i Reutersa dodijelio obilježja dame i viteza Velikog križa reda Pija IX. (Ordo Pianus), bilo je slavlje za sve vatikaniste. Dvoje novinara izrazilo je zahvalnost kolegama i obiteljima. Phil Pullella izrazio je blizinu svima onima koji su – poput njega koji je 1950-ih otišao iz Kalabrije u New York – morali napustiti svoju zemlju.

Priznanje su dobili njih dvoje, ali bilo je kao da su ga primili svi prisutni vatikanisti u dvorani Konzistorija, jer su svi oni jutrošnju svečanost doživjeli kao vlastito slavlje. Valentina Alazraki i Phil Pullella, dopisnica meksičke televizije Televisa i dopisnik poznate agencije Reuters, sada su, voljom pape Franje, dama i vitez Velikog križa reda Pija IX. (Ordo Pianus). Od ’70-ih do danas nisu samo gradili važne profesionalne karijere, nego i karijeru “ljudskosti”, zbog kojih imaju poštovanje i iskrenu naklonost brojnih kolega s kojima su uvijek rado dijelili bogato iskustvo i znanje stečeno u pet pontifikata.

Papina naklonost

I sam je Papa u nekoliko navrata iskazao svoje prijateljstvo tim dvoje vatikanista, spominjući ih u pozdravima na početku svakog apostolskog putovanja. Za Valentinu Alazraki, pozvanu kao govornicu na Summit o zaštiti maloljetnika 2019. godine, na povratnom putovanju iz Ujedinjenih Arapskih Emirata 2019. godine Papa je donio rođendansku tortu za proslavu njezinog “150. rođendana”. To je papinsko putovanje bilo sto pedeseto koje je vatikanistkinja prešla zajedno s papama, počevši od prvog leta u “njezinom” Meksiku 1979. (bila je jedina žena među novinarima) s Ivanom Pavlom II., kojemu je tada darovala sombrero.

Slavlje za sve vatikaniste

Upravo ono povjerljivo ozračje bliskosti koje se udiše u hodnicima aviona papinskih letova kao da je oživjelo jutros u “lijepoj dvorani” Apostolske palače: “Kao let s Papom, ali bez turbulencija i bez alarma u 3 sata ujutro”, rekao je Pullella. Svečanosti su nazočili obitelj i prijatelji dvoje dobitnika, ali i pojedini kardinali, čelnici Dikasterija za komunikacije i cijela radna zajednica Tiskovnog ureda Svete Stolice. Nazočni su, na veliko iznenađenje, bili i neki “bivši” i umirovljeni čelnici koji su pratili rad mnogih vatikanista. Među njima, Alberto Gasbarri, godinama organizator papinskih putovanja, ili prethodni ravnatelji vatikanskog Tiskovnog ureda, p. Federico Lombardi i Greg Burke, bivši zamjenica ravnatelja Paloma Garcia Ovejero i nezaboravna s. Giovanna Gentili, koja dvadeset i pet godina vodi Ured za akreditaciju.

Pozdrav “bivšim” čelnicima ureda

U svom pozdravu Papi, Valentina Alazraki je rekla: “Sveti Oče, vidjet ćete ovdje razne bivše i emerituse, jer za nas je jako važan ljudski odnos, koji nije vezan uz trenutne zadaće. To su ljudi koji su nas pratili na dijelovima puta, pa iako više to ne rade, ostaju u našim srcima”.

Između djece, putovanja i vijesti

Iskreni i spontani, dvoje dekana željeli su svratiti pogled i u njihov osobni život: valja obiteljske obveze i potrebe djece uskladiti s putovanjima po svijetu, direktnim prijenosima i intervjuima, biltenima i fotografijama. Uglavnom, posao je to koji svaki novinar, a posebno vatikanist posvećen praćenju djelovanja Svete Stolice i Crkve u svijetu, obavlja svakodnevno. “U ovoj prostoriji ima mnogo elemenata za kauze beatifikacije”, rekla je Alazraki na početku govora, “biti majke i očevi, pratiti svoju djecu u školu, na sport i engleski jezik, a u međuvremenu biti vatikanski novinari, herojska je krepost. Ovo priznanje je za njih”.

Novinarka je ispričala i nekoliko obiteljskih anegdota: primjerice da je suprug tijekom njezine odsutnosti djevojčice držao zalijepljene za TV govoreći: “Ne brinite, mama je s djedom”, odnosno s papom Ivanom Pavlom II., kojem je bila vrlo bliska. Potom je kazala da su se kćeri žalile da nikada ne mogu slušati glazbu u automobilu, jer je mama bila zauzeta slušanjem Radio Vatikana ili drugih informativnih programa.

Mladi imigrant

Phil Pullella, s druge strane, zahvalio je osoblju Tiskovnog ureda Svete Stolice koji “radi iza kulisa” te je iskazao “počast ljudima koji su mi omogućili da dođem do ove prekrasne sobe”, počevši od njegove supruge Marilene, koja je više od četrdeset godina uz njega kao “svetica iza susjednih vrata”.

Hvala svim imigrantima

Philov glas je napuknut pri sjećanju na njegovo djetinjstvo malenog imigranta u pratnji svojih roditelja, koji su napustili Kalabriju 1958. godine da bi stigli u New York. Imao je 4 godine i, sada kada je više od šezdeset godina stariji, ne zaboravlja poteškoće koje je doživio, dijeleći zajedničke stanove s ostalim imigrantima, nekoliko zajedničkih tuševa za 35-40 obitelji, koje su mještani diskriminirali i gledali sa sumnjom.

Novinarsku zahvalu potom je uputio kardinal Silvano Tomasi – prisutan u dvorani – obiteljski prijatelj od mladosti i predstavnik Kongregacije skalabrijanaca, koji je vodio župu i školu Gospe od Pompeja u kojoj je Pullella odrastao: “Dali su nam obrazovanje i vodstvo u teškoj četvrti u kojoj su neka djeca podlegla iskušenjima droge i organiziranog kriminala. Vjerojatno bih bez obitelji i župe išao istim putem”. “Svim imigrantima i roditeljima koji traže bolji život za svoju djecu” vatikanski dekan iskazao je čast, kao i “svima onima koji su pomagali imigrantima iz bilo koje zemlje u prošlosti i koji im pomažu danas” “Možda će – rekao je – jedan dječak migrant u dalekoj zemlji u budućnosti dobiti isto priznanje u ovoj prekrasnoj sobi”.

Franjina “lekcija iz novinarstva”

Na kraju svečanosti, dok su se pravile fotografije s medaljama, selfiji s prijateljima i kolegama, zagrljaji i čestitke, dvoje dekana su izrekli i par riječi za Vatican News. Ne postoji emocija samo zbog tog priznanja, već i zbog Papinog važnog govora koji je, kaže Valentina Alazraki, “lekcija iz novinarstva”. “Želim sa sobom ponijeti tri riječi koje nam je Franjo rekao: slušati, produbiti, izreći. To je ono što vjerujem da bismo svi trebali učiniti.” Još jednom izriče zahvalu onima koji se bave tom profesijom: “To je nagrada za svakoga od njih, priznanje za posao koji toliki od nas rade svaki dan, usred različitih poteškoća. Ne samo roditelji novinari, nego i oni koji nemaju djece te rade 24 sata na dan”. Pullella se slaže, definirajući govor pape Franje kao poticaj svim novinarima “da uvijek slijede istinu, što je teško, ali nije nemoguće”. “Važno je i to što nas je pozvao da ne odustajemo kada ima poteškoća i skandala u Crkvi, nego uvijek nastojimo imati dvije strane priče” (vatican news; fratellanza.net)

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.